Την Τετάρτη ψηφίζονται οι 120 δόσεις-Μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ (video)

[ad_1]

Μια ακόμη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής θα διατεθεί για την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, που περιλαμβάνει και τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση. Έτσι, αντί για σήμερα Τρίτη, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι και την αύξηση των δόσεων για οφειλές μικρών επιχειρήσεων για τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από τις 18 στις 24 όταν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) και από τις 30  στις 36 για έκτακτες οφειλές (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα).
«Το νομοσχέδιο αυτό, στηρίζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αναφέρεται σε αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση, επιλύει αδιέξοδα και είναι μονάχα η αρχή του πολιτικού σχεδίου, που θα εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση για τις ανάγκες των πολλών», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών.
Η κ. Παπανάτσιου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ήθελε να το καθυστερήσει, να θολώσει τα νερά και να αλλάξει την ατζέντα γι αυτό έσπευσε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου με αρκετές δόσεις κιτρινισμού την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Όμως, όπως είπε η υφυπουργός, όλα αυτά που η αντιπολίτευση έσπευσε να χαρακτηρίσει ως προεκλογικές παροχές, ήρθαν για να μείνουν. Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Αναφερόμενη στα μέτρα που ψηφίζονται αύριο από τη Βουλή, αλλά και στο γενικότερα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας με ορίζοντα τετραετίας και υπογράμμισε πως «μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, αφού δεν είναι δυνατόν η ανάπτυξη να βασιστεί πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια».
«Ο λαός γνωρίζει τώρα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Αν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία το πενθήμερο μπορεί να γίνει επταήμερο, μπορεί να μην υπάρχει 13η σύνταξη. Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στον Βέμπερ», είπε και έκανε λόγο για δύο κόσμους που συγκρούονται από την μία «οι πολλοί» και από την άλλη «οι ελίτ».

Τροπολογία για τη ρύθμιση των οφειλών 241 εκατ. ευρώ των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Την τροπολογία με την οποία υποχρεούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οφειλόμενο ποσό των 241 εκατ. ευρώ από το «ριμπέιτ» για την τριετία 2006, 2007 και 2008, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός είπε πως από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκε για τη συγκεκριμένη τριετία από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς το ποσοστό του 4% επί των εισπράξεων που είχαν από τα ασφαλιστικά ταμεία το ΙΚΑ και τον ΟΠΑΔ οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, αυτό το οποίο ρυθμίζεται σήμερα είναι ότι ο ΕΟΠΠΥ έχει τη δυνατότητα να καταλογίσει σε κάθε εταιρεία το οφειλόμενο ποσό και στη συνέχεια να τον συμψηφίσει, στο πλαίσιο μάλιστα της ρύθμισης των 120 δόσεων, με τρέχουσες υποχρεώσεις. «Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουμε ότι αυτή η οφειλή δεν θα παραμείνει παραγεγραμμένη, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα», είπε ο κ. Ξανθός.
«Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο που δεν υπήρχαν μέτρα λιτότητας οι φαρμακευτικές δεν κατέβαλλαν τα οφειλόμενα ποσά. Αυτό είναι ένα σήμα ότι ήταν διάτρητο το σύστημα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος εκείνη την περίοδο», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τροπολογία με την οποία παρέχεται στο υπουργείο η δυνατότητα να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, από το έτος 2011, προς Διεθνείς Οργανισμούς. Όπως υπογράμμισε, «έτσι θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση νέων υπηρεσιών των Διεθνών Οργανισμών, για την τρέχουσα και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους».
Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται ο αριθμός των ωρών νυχτερινής απασχόλησης των ετών 2017 και 2018 για Αστυνομικό Προσωπικό, προκειμένου να πληρωθούν δεδουλευμένα των αστυνομικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στη ρύθμιση οφειλών στους ΟΤΑ επισήμανε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Αν σε αυτές συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, κυρίως τις ΔΕΥΑ, το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.
«Αυτή η ρύθμιση, από τη μία δίνει δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών και από την άλλη αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό, την εισπραξιμότητα των ίδιων των δήμων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου θα μπορέσουν, στο ξεκίνημα της θητείας τους, να έχουν αποθεματικό ώστε να μπορέσουν να χαράξουν την πολιτική τους με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους για την επόμενη 4ετία.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δήμους να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες δημοσιότητας της ρύθμισης που ψηφίζει η Βουλή, ώστε όλοι οι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή διάταξη, που θα τους λύσει προβλήματα.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Θ. Φωτίου: Με το νομοσχέδιο ενισχύεται περισσότερο το κράτος πρόνοιας
Με το νομοσχέδιο ενισχύεται περισσότερο το κράτος πρόνοιας με επιπλέον μόνιμες θέσεις στα δημόσια κέντρα πρόνοιας, που θα πάρουν πάνω τους το μεγάλο έργο της αποϊδρυματοποίησης και της αναδοχής και υιοθεσίας, ανέφερε η αν. υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα ανασαίνουμε γιατί πετύχαμε το 1 προς 1, δηλαδή, ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται».
Η κ. Φωτίου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει να επαναφέρει την αναλογία «5 προς 1 για να κλείσουν όλα τα δημόσια ιδρύματα και να γίνουν ιδιωτικά» και, με αιχμή την συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζει έναν εργασιακό μεσαίωνα. «Επιφυλάσσει για τις μητέρες ένα μέλλον ζοφερό. Εφτά μέρες την εβδομάδα, ελαστικό ωράριο εργασίας και πάνω από οκτώ ώρες αν χρειάζεται» είπε η κ. Φωτίου.
«Το κοινωνικό κράτος χτυπήθηκε σε όλη την Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας κατά την κρίση. Υπήρξε το μεγάλο θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι και το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών: Αν δηλαδή θα επιστρέψουμε κι αν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων ή αν θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ανοιχτά σύνορα, με δίκαιη ανάπτυξη» ανέφερε η αν. υπουργός Εργασίας.
Τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% συνολικά σε όλα τα προϊόντα εστίασης κατέθεσε η ΝΔ
Τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ από το 24% στο 13% συνολικά σε όλα τα προϊόντα εστίασης (καφέ, αναψυκτικά, ροφήματα κ.ά), κατέθεσε η ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.
Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει αυτή την τροπολογία και «όχι την κουτσουρεμένη που έφερε η κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον το 55% των προϊόντων της εστίασης».
Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, με αυτή τη ρύθμιση επιστρέφει ο ΦΠΑ στα επίπεδα του 2014, όταν η ΝΔ τον είχε μειώσει σε αυτά τα επίπεδα στην εστίαση και ο ΣΥΡΙΖΑ τον έφτασε 24%. Τώρα, όπως πρόσθεσε, η ΝΔ ζητεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν την κάνει δεκτή και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν «ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία, να ξαναπάρει αέρα και οξυγόνο το σύνολο των επιχειρήσεων».
Η ΝΔ εμφανίζει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε λαθροχειρίες και παρουσιάζει πλαστά στοιχεία γιατί «θέλει να σφυρίξει το υπονοούμενο» στους δανειστές ότι δεν έχουμε πραγματικά πλεονάσματα και άρα δεν μπορούμε να προχωρούμε στα θετικά μέτρα, υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.
Ο κ. Πετρόπουλος, αντέστρεψε στον εισηγητή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση τα βέλη του «περί λαθροχειρίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να καλύψει η κυβέρνηση τις μειώσεις των συντάξεων και να εμφανίσει αυξήσεις» και απάντησε προς τη ΝΔ ότι το ΕΚΑΣ είχε κοπεί με το μνημόνιο από το 2010, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το κόψαμε εμείς». Ο κ. Πετρόπουλος είπε πως η 13η σύνταξη είναι πραγματικά 13η σύνταξη και πως η κυβέρνηση είχε ήδη δεσμευτεί για τα θετικά μέτρα «δεν τα φέρνει προεκλογικά».
Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει όσα κάνει και διαστρεβλώνει και όσα λέει η ΝΔ, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.
«Λέτε ότι δίνετε 13η σύνταξη. Πόσο κάνει η 13η σύνταξη; Κάνει 2,3 δισ. Πόσα λεφτά δίνετε με αυτό που ψηφίζετε σήμερα; Δίνετε 830 εκατομμύρια. Δίνετε το 1/3. Μπορείτε να εξηγήσετε πως αυτό είναι σύνταξη;», είπε ο κ. Βορίδης και προειδοποίησε την κυβέρνηση, «μια και επιμένει να μιλάει για σύνταξη», ότι δημιουργείται ποσοστό που αποδίδεται στη σύνταξη και αυτό θα γεννήσει και νομικά ζητήματα.
Ο Μάκης Βορίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα όταν λέει ότι έχει καταργήσει το μνημόνιο και όταν πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα, αλλά πλέον διαστρεβλώνει και όλα όσα λέει η ΝΔ.
«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, οι οφειλές των πολιτών έχουν αυξηθεί κατά 65% υπερβαίνοντας πλέον τα 140 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, προεκλογικά, με μεγάλη καθυστέρηση, αντιγράφοντας αποσπασματικά προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διορθώσει λίγα από τα πολλά σφάλματα της», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, που ανέβηκε στο βήμα.
Eιδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε πλαίσιο ρυθμίσεων χωρίς να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές ιδιωτών, προβλέποντας πολύ λίγες δόσεις για τις επιχειρήσεις, μη επιβραβεύοντας τους συνεπείς φορολογούμενους».
Η κυβέρνηση ακυρώνει τρία από τα δεκάδες μέτρα που πήρε εναντίον των φτωχών και των συνταξιούχων και πανηγυρίζει, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Διαφημίζετε ως 13η σύνταξη το προεκλογικό επίδομα, δεν λέτε όμως ότι αν ήταν 13η σύνταξη θα δίνατε 2,2 δισ. αλλά εσείς δίνετε 800 εκ., το ένα τρίτο δηλαδή», είπε ο κ. Χατζηδάκης και για να καταδείξει ότι «η κυβέρνηση επιστρέφει πολύ λιγότερα από όσα πήρε» και αναφέρθηκε στην περικοπή του ΕΚΑΣ από το οποίο οι συνταξιούχοι λάμβαναν 900 εκ., στην περικοπή κατά 38% των επικουρικών συντάξεων, με τον ν. Κατρούγκαλο, που μεσοσταθμικά αναλογεί σε μία σύνταξη.
«Πέραν των 120 δόσεων και όποιο άλλο μέτρο, έστω και ανεπαρκές και λίγο, εμείς θα το ψηφίσουμε γιατί δεν θέλουμε να τιμωρούμε την κοινωνία».
Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου των 120 δόσεων.
Ακόμη, χαρακτήρισε «επιχείρηση κοροϊδίας» τη ρύθμιση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ θα τη στηρίξει.
«Θα την ψηφίσουμε και αυτή, παρότι δεν είναι σύνταξη αλλά ένα επίδομα κόστους μερικών εκατομμυρίων», ανέφερε ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δύο τροπολογίες της ΝΔ που αφορούν την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
«Το νομοθέτημα σας δεν προάγει αλλά ανατρέπει τις επιβλαβείς συνέπειες των δικών σας πολιτικών. Θα το ψηφίσουμε και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει και τις δύο τροπολογίες της ΝΔ. Ζητάμε να τις ψηφίσετε δείχνοντας έμπρακτα ότι θέλετε να συμμετάσχετε στην απάλειψη των επιβλαβών νομοθετημάτων σας. Αν δεν το κάνετε σε 10 μέρες θα έχουμε εκλογές και ευθεία εφαρμογή της λαϊκής κυριαρχίας και η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έρθει να νομοθετήσει τα συγκεκριμένα που σας προτείνουμε σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
ΚΚΕ: Νομοσχέδιο φερετζές
«Οι συνταξιούχοι παλεύουν για επιστροφή των κλεμμένων και όχι για 13η σύνταξη καρικατούρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο κ. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θράσος όταν μιλάει για την αποκατάσταση της εργασίας και όταν τσακώνεται με τη ΝΔ για την 7ήμερη εργασία, τη στιγμή που η πολιτική της ΕΕ είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, και τη στιγμή που υπάρχει κοινοτική οδηγία που επιτρέπει το συνεχόμενο 12ήμερο.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος της απεργίας, με την κατάργηση του 50+1, μια τροπολογία που, όπως κατήγγειλε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την κάνει δεκτή, αν και δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση, διότι στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είπε πως είναι δώρο-άδωρο, αφού καλούνται οι χρεωμένοι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώσουν, τόσο τα σημερινά χαράτσια, όσο και τις προηγούμενες οφειλές, ενώ δεν τα φέρνουν βόλτα.
Η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο-φερετζέ μάταια προσπαθεί να συγκαλύψει πως η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχισθεί, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν κίνητρα στις επενδύσεις, ζήτησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί μέτρα εντυπωσιακά μεν, ανεπαρκή δε. «Το Ποτάμι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία διατηρήσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο κ. Νυφούδης.
Η Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες που θεωρεί ορθές, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα που δεν θα ελέγχει, ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Ζήτησε δε να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και να ληφθούν επιπλέον μέτρα αφού όπως είπε «τα χρωστάμε ως πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό μετά την αφαίμαξη που υπέστη».
Σχετικά με τον προεκλογικό χρόνο στον οποίο έρχονται τα μέτρα ζήτησε να αναλογιστούν οι κυβερνώντες τι κάνουν και πώς το κάνουν, γιατί, όπως είπε, ο κοινός νους κάνει «πονηρές σκέψεις». Επίσης ζήτησε να μην λαμβάνονται ημίμετρα, αλλά μέτρα που θα έχουν αντίκρισμα σε βάθος χρόνου και θα ανακουφίσουν πραγματικά τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Μεγαλομύστακας ανέφερε ως «το πιο τραγικό» αποτέλεσμα της κρίσης την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα και το να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και πρακτικές.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]