[ad_1]
Ο 47χρονος ιδρυτής των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ συνελήφθη από αξιωματικούς της Βρετανικής Αστυνομίας (MPS) στην Πρεσβεία του Ισημερινού και τελεί υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, «μέχρι να τον καλέσουν στο δικαστήριο.»
EXCLUSIVE: #Assange escorted out of Ecuadorian Embassy into police custody https://t.co/o8UvhOfJOo pic.twitter.com/JhAChGGNvR
— RT (@RT_com) April 11, 2019
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ο Λενίν Μορένο.
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Το μέλλον του θα αποφασισθεί από τη βρετανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.», υπενθυμίζοντας ότι η βρετανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού.
Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι είχε καθήκον να εκτελέσει το ένταλμα και διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παρέμεινε «προστατευόμενος» επί 7 χρόνια.
‘Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Βρετανία ότι συνέλαβε «έναν δημοκράτη που αγωνίζεται για την ελευθερία».
Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε προειδοποιήσει ότι αναμένεται η σύλληψη, αφού ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο.
Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στη διαρροή των INApapers, των αποκαλύψεων για σκάνδαλο υπεράκτιων συναλλαγών όπου φέρεται να εμπλέκεται και ο πρόεδρος της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες σε βάρος του με κατηγορίες για βιασμό, υπόθεση που έχει πλέον τεθεί στο αρχείο.
Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]