[ad_1]
«Θα προχωρήσει το σχέδιο για την προστασία της Α’ κατοικίας», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Τάκη Σαράντη στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. «Θα καλύπτει την πλειοψηφία αυτών που έχουν κόκκινα δάνεια, τα στεγαστικά και ορισμένα επιχειρηματικά και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Θα έχει κλείσει αυτή η διαδικασία στις επόμενες μέρες, πριν τις 11 Μαρτίου. Πρέπει να τονίσουμε ορισμένα ζητήματα, θα υπάρχει κούρεμα των δανείων, και θα υπάρχει κι η συμμετοχή του κράτους σε αυτή τη διαδικασία η οποία θα είναι επιδότηση του δανείου κατά το 1/3. Όσοι είναι στο νόμο Κατσέλη, παραμένουν εκεί, εκτός αν δεν θέλουν να είναι και θέλουν να είναι στο νέο νόμο», τόνισε.
Στην κυβέρνηση επιταχύνουν τις κινήσεις, εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, σε δύο βασικά ζητήματα. Το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όπου με νέες τηλεδιασκέψεις το Σαββατοκύριακο θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα γίνει ο νέος διαγωνισμός.Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, δεν επιτεύχθηκε η τελική συμφωνία λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ορισμένες λεπτομέρειες. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν στο ότι είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών την περασμένη Τετάρτη.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. στο επόμενο Εurogroup
Από τη σχετική συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκύπτει ότι η δόση του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, θα εγκριθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ή διαφορετικά το αργότερο στο Eurogroup του Απριλίου, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Οι θεσμοί ενημέρωσαν σήμερα τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα ανοιχτά θέματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έλαβε η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ανοικτό υπό προϋποθέσεις είναι το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία είναι «κλειδωμένα» έως το 2022.Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες χαρακτηριστικά ότι «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα μειωθεί η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους μέσω των πλεονασμάτων και θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά.
Τα κλιμάκια των θεσμών (με την ίδια σύνθεση της πρόσφατης επίσκεψής τους) αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα αρχικά την περίοδο κοντά στο Πάσχα και μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό «νόμο Κατσέλη», πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια- APS).
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Η προστασία της πρώτης κατοικίας στο επίκεντρο της διαβούλευσης με τους θεσμούς (video)
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]