Τα νησιά των ομογενών που οι Ευρωπαίοι αγαπούν να αγοράζουν ακίνητα (audio) Για την αγορά ακινήτων και τις προοπτικές του στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε η εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” στο ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας. %

[ad_1]

Για την αγορά ακινήτων και τις προοπτικές του στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε η εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό το θέμα μιλήσαμε με τους μεσίτες, Αντώνη Σβύνο από την Κω, την Γιασεμί Μαντικού από την Ρόδο, τον Γιώργο Διάκο από την Κάρπαθο και τον Ιωάννη Σκεμπέ από την Πάτμο.

Αντώνης Σβύνος, Κως
Στο πιο χαμηλό επίπεδο, οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει 50% από τα υψηλά τους τόνισε ο κ. Σβίνος, προσθέτοντας ότι καταγράφηκε μια μικρή ανάκαμψη το 2018. Σ’αυτό βοήθησαν οι tour operators και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω που ενισχύει τον χειμερινό τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος.
Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα με το Club Med να ξαναλειτουργεί και νέα ξενοδοχεία να χτίζονται και υφιστάμενα να επεκτείνονται.
Στο νησί έχουν επίσης χτισθεί βίλες τα τελευταία χρόνια. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1000 ευρώ το τ.μ. περίπου.
Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου με θέα κοστίζουν 80 με 130 χιλ. ευρώ και χωρίς καλή θέα μεταξύ 60 και 70 χιλ. ευρώ.
Υπάρχουν οικίες και διαμερίσματα για αγορά σε τιμές που ξεκινάνε απο τα 600 ευρώ και φθάνουν τα 1500 ευρώ το τ.μ. σε νεόδμητο.
Ο κ. Σβίνος επεσήμανε ότι αγοραστές εκτός ΕΕ χρειάζονται ειδική άδεια για την αγορά ακινήτων καθώς η Κως όπως και όλα τα δωδεκάνησα είναι παραμεθόριος περιοχή.
Οι αγοραστές προέρχονται απο διάφορες χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρηματίες απο την Εσθονία που έχουν αγοράσει σπίτια στην Κω αλλάζουν 3 αεροπλάνα για να έλθουν.
«Ο ένας φέρνει τον άλλο,» συμπλήρωσε, φέροντας ως παράδειγμα τους Εσθονούς.
Οσον αφορά τα γειτονικά νησιά, ο κ. Σβίνος ανέφερε πως οι τιμές είναι πιο υψηλές στη Σύμη καθώς μια παραδοσιακή οικία 80-100 τ.μ. κοστίζει 200-250 χιλ. ευρώ. Οι τιμές στην Κάλυμνο είναι λίγο χαμηλότερες τώρα σε σχέση με πριν.
‘Εντονη παρουσία στην Νίσηρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια όπου υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, η κατάσταση είναι όπως στην Κω.
Γιασεμί Μαντικού, Ρόδος
Οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 50% και πλέον στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Ομως, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 10%-20% την τελευταία διετία κατά μέσο όρο στο νησί.
Την τελευταία διετία, παρατηρείται έλλειψη ακινήτων λόγω της μειωμένης προσφοράς και της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb) τόνισε η κ. Μαντικού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί στρατιωτικοί και το εποχικό προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί που νοικιάζουν.
Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδυτικά ακίνητα. ‘Οσον αφορά τις τιμές, ένα παλιό διαμέρισμα πωλείται προς 1000 ευρώ το τ.μ. και ένα διαμέρισμα με δυο υπνοδωμάτια άνω των 70 τ.μ. νοικιάζεται πάνω από 350 ευρώ τον μήνα.
Οσον αφορά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αυτοί προέρχονται απο τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ρωσία, το Βέλγιο κ.τ.λ.
Γιώργος Διάκος, Κάρπαθος
Αρκετοί Ιταλοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί επισκέπτονται το νησί που έχει 5 χιλ. μόνιμους κατοίκους αλλά φθάνουν τους 60 χιλ. το καλοκαίρι. Μερικοί έρχονται να μείνουν μετά την συνταξιοδότηση.
‘Ηλθαν ξένοι, κυρίως Ιταλοί, και ανέπτυξαν περιοχές, χτίζοντας συγκροτήματα κατοικιών τόνισε ο κ. Διάκος που είναι κι αυτός ομογενής από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Οι τιμές είχαν υποχωρήσει στις 1200-1500 ευρώ το τ.μ. στα Πηγάδια την περίοδο 2008-2012 αλλά τώρα βρίσκονται στις 2000 ευρώ.
Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχουν 300-350 διαμερίσματα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Το ενοίκιο ξεκινά απο τα 30 ευρώ την μέρα και φθάνει τα 500-600 ευρώ. Είναι δύσκολο να βρεθούν σπίτια για ενοικίαση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τέσσερα στρέμματα μακριά από την θάλασσα πωλούνται προς 40-60 χιλ. ευρώ. ενώ τα ίδια στρέμματα πάνω στη θάλασσα προς 160-200 χιλ. ευρώ και είναι δύσκολο να βρεθούν έναντι 80 χιλ. ευρώ πριν λίγα χρόνια.
Στη νησί χτίζονται βίλες απο Ιταλούς ενώ ομογενείς ενδιαφέρονται για τουριστικά ακίνητα, π.χ. βίλες.
Οσον αφορά το νησί της Κάσου, ο κ. Διάκος ανέφερε πως είναι πιο φθηνή απο την Κάρπαθο. Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου πωλούνται από 20 μέχρι 40 χιλ. ευρώ.
Ιωάννης Σκεμπές, Πάτμος
Τα ακίνητα στην Πάτμο έμειναν αλώβητα από την κρίση.
Ο νόμος της ζήτησης και προσφοράς λειτουργεί τόνισε ο κ. Σκεμπές. Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και λίγα ακίνητα με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι υψηλές.
Παλιό σπίτι 120 τ.μ. πωλείται πάνω απο 600 χιλ. ευρώ ενώ μεγάλα αρχοντικά των 300 τ.μ. πωλούνται πάνω απο 2 εκ. ευρώ έκαστο.
Φυσικά, έχει σημασία η πρόσοψη του σπιτιού και ποιός το είχε.
Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3 χιλ. ευρώ το τ.μ.
Εκτός της χώρας, τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου με θέα της θάλασσας από μακριά πωλούνται 50-60 χιλ. ευρώ.
Ανάμεσα στους αγοραστές είναι αρκετοί ‘Ελληνες, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Βέλγοι. Αρκετοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν διατηρήσει τις πατρικές περιουσίες τους και επισκέπτονται το νησί.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Ηχολήπτης: Μαρία Παπακυρίτση
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]