Τα θετικά μέτρα και τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης θεσμών-κυβέρνησης (video)

[ad_1]

Οι ανακοινώσεις για το πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019 και 2020  που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν  στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης  με τους θεσμούς οι οποίοι από την αρχή της εβδομάδας που  έφτασαν στην Αθήνα είχαν ενημερωθεί για το περίγραμμα των  μέτρων αυτών. Οι εκτιμήσεις θα αποτυπωθούν στην Γ΄έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Σήμερα η συζήτηση έγινε πιο αναλυτικά με βάση και τις εξαγγελίες των συγκεκριμένων μέτρων με σκοπό την αποτίμηση τους.
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι σαφείς. Ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3.5% έως το 2022.
Από τη  σημερινή συζήτηση απουσίαζε  ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος  ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει  ως παρατηρητής  στη συνάντηση των Σοσιαλιστών υπουργών οικονομικών εν όψη και του ECOFIN στις 17 Μαΐου.
Στη σημερινή συνάντηση αντικείμενο συζήτησης είναι και τα δημοσιονομικά μεγέθη για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Η ανακοίνωση των θεσμών
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των θεσμών, κατά τη διάρκεια της αποστολής, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διεξήγαγαν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές «σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία». Συγκεκριμένα επρόκειτο για «συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας».
«Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των θεσμών.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αποστολή πραγματοποίησε «απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018».
Τέλος, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί» και ότι τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα συμπεριληφθούν στην επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ρεποτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Σχετική Εϊδηση: Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]