[ad_1]
Στις γειτονιές της Καισαριανής, εκεί που κάποτε ξεριζωμένοι Μικρασιάτες πρόσφυγες, βρήκαν αποκούμπι για να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους, μερικές γενιές μετά φαίνεται ότι η ιστορική μνήμη όχι μόνο δεν έχει σβήσει, αλλά γίνεται πυξίδα για το παρόν.
Αυτό προκύπτει από την πρωτοβουλία που υλοποίησαν μαθητές του 2ου γυμνασίου Καισαριανής με τίτλο «Ταξίδι δίχως σύνορα» και θεματική ενότητα τις σύγχρονες πτυχές του προσφυγικού, σε συνδυασμό με το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει η Καισαριανή σαν τόπος υποδοχής προσφύγων.
Την παραγωγή της ταινίας έκαναν μαθητές της Β’ και Γ΄τάξης του γυμνασίου, με τη βοήθεια της Σοφίας Τριανταφύλλου (διαχειρίστρια της ιστοσελίδας και του λογαριασμού στο facebook «Όμορφης Καισαριανής», που διαθέτει σημαντικό αρχειακό υλικό).
Η υπόθεση της ταινίας ξεκινάει με το την απρόσμενη ανεύρεση από τα παιδιά μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας, της οποίας αναζητούν τον κάτοχο. Έτσι βρίσκουν την κ. Τριανταφύλλου, που με τη σειρά της οδηγεί τα παιδιά στη γιαγιά Ελπίδα, που διηγείται την προσφυγική ιστορία της οικογένειάς της. Ακολούθως τα παιδιά συνομιλούν με Σύριο πρόσφυγα-ΑΜΕΑ που τους μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία.
Όπως μας δήλωση η εκπαιδευτικός Στέλλα Μπαδικιάν: «Η ταινία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ Humanity has no borders. Πρόκειται για ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ, με στοιχεία μυθοπλασίας που διαπραγματεύεται το θέμα της προσφυγιάς του «τότε» και του «σήμερα». Το σχολείο βρίσκεται σε μία περιοχή που αποδείχτηκε φιλόξενη όταν έφτασαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Η Καισαριανή είναι παραδοσιακά τόπος προσφύγων από τα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.
Κάποιοι από αυτούς ανοίγουν την πόρτα τους και την καρδιά τους στους μαθητές, για να διηγηθούν ιστορίες από το «τότε» ταξίδι, που άλλαξε τόσο τις ζωές τους και τις ζωές των οικογενειών τους. Η ταινία όμως αναφέρεται και στις ιστορίες των ανθρώπινων ψυχών του σήμερα, με την ιστορία ενός Σύριου πρόσφυγα που μιλάει στα παιδιά για το δικό του ταξίδι στο Αιγαίο και την τροπή που πήρε η δική του ζωή, καθώς ο πόλεμος επιβάλλει σε κάποιους ανθρώπους να αφήσουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν την τύχη τους σε νέους τόπους.
Η ταινία προβλήθηκε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 στον Πύργο Ηλείας και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα , στην ταινιοθήκη της Ελλάδας, στα πλαίσια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Είχαμε βοήθεια από την κυρία Σοφία Τριανταφύλλου (www.omorfigeitonia.gr) και δύο σκηνοθέτιδες από το νεανικό πλάνο ( http://www.neanikoplano.gr/front)».
Συντελεστές της ταινίας
Συμμετείχαν οι μαθητές:Γρηγορίου ΑναστασίαΔημητρίου ΔέσποιναΓαστουνιώτη ΕμοίραΚιρυλένκο ΑθηνάΚόκκαλη ΜυρτώΚόλλαρος ΑργύρηςΝτόβας ΠαναγιώτηςΤσιλμέκης ΠαναγιώτηςΤζαννής ΚωνσταντίνοςΠανταζή ΚωνσταντίναΠιτσιρίκου Έλενα
Φιλική συμμετοχήΣακκαλόγλου Χρήστος
Υπεύθυνες ΚαθηγήτριεςΚωστάκη ΑριάναΜπαδικιάν Στέλλα
Συνεργαζόμενη ΣκηνοθέτιςΚοπανά Διονυσία
Σχετικές ειδήσεις με αντίστοιχες ταινίες:
Η ιστορία των Ελλήνων προσφύγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (6ος κύκλος του αφιερώματος)
Κάλυμνος: Η προσφυγιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδηγός αλληλεγγύης στο σήμερα
Επίσης η ανάρτηση: Μήνυμα αλληλεγγύης στα παιδιά από Κρητικούς μαθητές που αναφέρεται στην ταινία «Η Εσμιγιά»
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]