Παρασκευή, 11 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Επανομή: Ηρωικός kite surfer έσωσε πατέρα και την 10χρονη κόρη του που παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα!
SkyNews: «Μυστική» και «επιταχυνόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία ανακύκλωσης στη Σίνδο – 112 για επικίνδυνους καπνούς
Δούκας: Όχι στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, Αδειάζει Ανδρουλάκη- Εκτός γραμμής κόμματος για άλλη μία φορά
Μητσοτάκης σε Bild για μεταναστευτικό: H Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης
Ψηφίζονται σήμερα τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό: Έρχεται φυλακή για όσους δεν παίρνουν άσυλο, αντιδρά η αντιπολίτευση
Μεταναστευτικό: Κρίσιμη σύσκεψη με τους δημάρχους της Κρήτης – Υπό εξέταση δεύτερη δομή και plan b
Επιστρέφει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα
Ημαθία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Εγνατία Οδό λόγω μεταφοράς ανεμογεννητριών
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: H “μάνα” της ομογένειας στην Αφρική

6 έτη ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Η Τανζανία, η χώρα της Ανατολικής Αφρικής που προήλθε απο την ένωση της Τανγκανίκας και της Ζανζιβάρης, και κάποτε είχε 5.000 ομογενείς αλλά σήμερα μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Μιλήσαμε με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μανθεάκη και τον Μανώλη Κωνσταντινίδη που μας είπαν πόσο πολύ οι ομογενείς αγαπάνε την Ελλάδα και την σκέφτονται αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας καθώς τα νέα παιδιά διδάσκονται αγγλικά στα σχολεία τους.

Η οικονομία της Τανζανίας παράγει γεωργικά προϊόντα όπως καφέ, τσάι, βαμβάκι, καπνό, και γαρύφαλλο, πολύτιμα μέταλλα και τον τουρισμό. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εκτιμάται σε 57 δισ. δολάρια περίπου και το κατά κεφαλή εισόδημα ανέρχεται σε 1000 δολάρια περίπου. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 56 εκατ. άτομα. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ.
Το υψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, βρίσκεται στην Τανζανία. Η τελευταία μοιράζεται τις δυο μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, την λίμνη Βικτόρια και την λίμνη Τανγκανίκα με γείτονες χώρες. Ενα σημαντικό μέρος της χώρας, περίπου το 30% είναι εθνικά πάρκα και καταφύγια θηραμάτων.
Το ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου που δημιουργήθηκε το 1952 είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα. Σήμερα, διοικείται μεν από ¨Ελληνες αλλά δεν έχει πλέον ελληνόπουλα-εκτός απο δυο νεοαφιχθέντα απο την Ελλάδα- ενώ τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική. Το σχολείο είχε κατορθώσει να έρχεται πρώτο στα εξεταστικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στην Αφρική.
Δημήτρης Μανθεάκης
Ο ομογενής επιχειρηματίας με ρίζες στη χώρα που φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα μίλησε για την ιστορία των Ελλήνων στην χώρα που έπρεπε να ισορροπήσουν μεταξύ των Γερμανών και των Βρετανών παλαιότερα. Η Τανζανία ήταν γερμανική αποικία και κατόπιν βρετανική πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1961.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κοινότητα ήταν η πιο δραστήρια επιχειρηματικά στη χώρα, «ο καφές ήταν στα χέρια μας… είμασταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του σχοινιού…έχει παίξει (η κοινότητα) μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της Τανζανίας,» τόνισε ο κ. Μανθεάκης.
Ομως, η Τανζανία επέλεξε το στρατόπεδο που ήταν φιλικό προς την Σοβιετική Ενωση και την Κίνα την δεκαετία του 1970 με αποτέλεσμα το κράτος να αποκτήσει τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, αναγκάζοντας πολλούς ¨Ελληνες που ήταν επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν την χώρα.
Ο ίδιος ασχολείται με τις έγχρωμες πολύτιμες πέτρες, π.χ. ρουμπίνια, ζαφείρια κ.τ.λ., έχοντας δικό του ορυχείο.
Ο κ. Μανθεάκης ανέφερε πως ο πληθυσμός διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και παρότι η κυβέρνηση αναφέρει πως η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 7%, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως είναι αρκετά χαμηλότερος, κοντά στο 3,5%.
Γιατί οι Έλληνες πήγαν καλά στην Αφρική; «Γιατί ο ‘Ελληνας δεν φοβόταν τον ήλιο, την ζέστη, δεν φοβόταν να δουλεύει με τους ντόπιους,» τόνισε, προσθέτοντας ότι μιλούσαν μόνο ελληνικά όταν έφθασαν αλλά τα κατάφεραν, μαθαίνοντας τις ντόπιες γλώσσες πριν τα αγγλικά, πριν τα γερμανικά και έγιναν ένα με τον τοπικό πληθυσμό.
«Ποτέ δεν αισθανόμασταν πως είμαστε ανώτεροι γιατί δεν είμασταν ποτέ αποικιοκράτες, καταλαβαίναμε την αξία της ελευθερίας…πολλοί όταν ήλθαν εδώ, μέρη της Ελλάδας κάτω απο τους Τούρκους,» τόνισε.
«Οι Ρωμιοί δεν ήταν ρατσιστές. Πριν τον Πόλεμο, εδώ, ένας Ρωμιός δεν μπορούσε να μπει στο αγγλικό κλάμπ. Δεν επιτρεπόταν,» ανέφερε ο κ. Μανθεάκης.
Τελειώνοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «Είμαστε Ελληνες, αγαπάμε την Ελλάδα, σας αγαπάμε, σας σκεφτόμαστε…θέλουμε να είμαστε στην πατρίδα μας αλλά δεν μπορούμε γιατί ορισμένοι απο μας οι ρίζες μας είναι πολύ βαθιές εδώ.»
Μανώλης Κωνσταντινίδης
Ο Μανώλης Κωνσταντινίδης, 3ης γενιάς, ασχολείται με την ναυτιλία στο Νταρ εσ Σαλάμ και ένα αυστραλιανό ορυχείο που βγάζει άνθρακα.
Ερωτηθείς για το χαμηλό κατά κεφαλή εισοδήματος, ο ίδιος τόνισε ότι «η παιδεία άργησε πολύ να πάρει μπρος,» αλλά δυστυχώς η ηγεσία της χώρας δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το πιο δύσκολο θα είναι να κρατηθεί η ελληνική γλώσσα γιατί τα νέα παιδιά πάνε σε σχολεία που μιλάνε αγγλικά.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης ΔημήτρηςΗχολήπτρια: Αγγελος ΦιλιτισάκοςΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Αφρική
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο ΗΠΑ-Ψήφισμα Γερουσίας: Στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα
Επόμενο άρθρο «Σούπερ» Παναθηναϊκός «τσαλάκωσε» 95-83 στο Μιλάνο την Αρμάνι και βάζει πλώρη για play off

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανομή: Ηρωικός kite surfer έσωσε πατέρα και την 10χρονη κόρη του που παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα!
12 λεπτά ago
SkyNews: «Μυστική» και «επιταχυνόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
22 λεπτά ago
Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία ανακύκλωσης στη Σίνδο – 112 για επικίνδυνους καπνούς
26 λεπτά ago
Δούκας: Όχι στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, Αδειάζει Ανδρουλάκη- Εκτός γραμμής κόμματος για άλλη μία φορά
54 λεπτά ago
Μητσοτάκης σε Bild για μεταναστευτικό: H Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα

News Room
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rebranding της Τουρκίας στα Κατεχόμενα: Τα βαφτίζει «Νήσος Κύπρος» – Θα τα διαφημίζει με αεροπλάνα της Turkish Airlines

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικοί ξανά οι Τούρκοι: Εξέδωσαν NAVTEX για τις έρευνες του σκάφους «Filia» ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?