Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Flextension» υπό αυστηρές προϋποθέσεις

[ad_1]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σε δεύτερη αναβολή του Brexit, ενώ συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από τους «27» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που ήδη διέρρευσε υπογραμμίζεται, ότι στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα εντός ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαφορετικά θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Αναφορικά με το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για εκ νέου σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επικαλείται ως αστάθμητο παράγοντα «τις βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων» και επισημαίνει ότι πρέπει να συζητηθεί μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.
«Flextension» υπό αυστηρές προϋποθέσεις
Ως όρους για την ομόφωνη έγκριση των «27», που απαιτείται ώστε να δοθεί παράταση, ο Ντόναλντ Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χθες συναντήθηκε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Muenchner Merkur», η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει ένα «άτακτο» Brexit «πρέπει να θεωρηθεί θησαυρός, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε», ενώ η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι η ίδια η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης νέας προθεσμίας («flextension»).

The front page of tomorrow’s Daily Telegraph ‘May’s fate sealed with a kiss as EU plots long Brexit delay’ ‘#tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/wSXQ8uQEIR
— The Telegraph (@Telegraph) April 9, 2019

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει νέα καθυστέρηση του Brexit, αν η Τερέζα Μέι δεν παρουσιάσει “ξεκάθαρο” και “αξιόπιστο” σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή οικογένεια, υπενθυμίζουν βρετανικά δημοσιεύματα σχολιάζοντας ότι η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι «δεν έκλεισε απλώς με ένα φιλί.»
Η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020 ανέφεραν χθες Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία με την υποστήριξη κυρίως της αντιπολίτευσης
Χθες στο Λονδίνο, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου. Με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία. Ωστόσο ήταν καθοριστική η υποστήριξη της αντιπολίτευσης, καθώς μόνο το 31% των ψήφων – λιγότερο από το ένα τρίτο – προήλθε από το κόμμα της, που φάνηκε να μοιράζεται στα τρία: το 42% των Τόρις ψήφισαν υπέρ, 30% κατά και οι υπόλοιποι δεν ψήφισαν.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κράτησε σε αυτή την ψηφοφορία το κόμμα του ενωμένο, καθώς μόλις τρεις βουλευτές του αψήφησαν την κομματική εντολή για στήριξη της πρότασης.
Στους 110 βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονταν 97 συντηρητικοί Τόρις, εννέα μέλη του Ιρλανδικού Ενωτικού Κόμματος DUP, όπως και τρεις του Εργατικού Κόμματος, υποστηρικτές του Brexit.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]