Σχολεία καταλήψεις: Με σχέδιο αναπλήρωσης ωρών «απαντά» το υπουργείο

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ήδη σε αρκετά υπό κατάληψη σχολεία έχει ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα σε διευθυντές, μαθητές και γονείς προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το συντονιστικό των μαθητών που καλεί σε συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, τα σχολεία που παραμένουν υπό κατάληψη είναι πάνω από 700, ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη επίσημη λίστα με τις καταλήψεις σχολείων στη χώρα.Στην συντριπτική του πλειοψηφία οι καταλήψεις έχουν ως αιτήματα, μεταξύ άλλων την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη, προσλήψεις καθηγητών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται και πρέπει να αναπληρωθούν, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα οι καταλήψεις θα ατονήσουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μάλιστα οι εναλλακτικές μετά από 15 ημέρες χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι η περικοπή περιπάτων και εκδρομών και μάθημα σε αργίες προκειμένου να μην παραταθεί το διδακτικό έτος.