“Σφράγισαν” στο Καστέλλι, τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου

[ad_1]

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλλι του δήμου Μινώα Πεδιάδος, με την χθεσινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του έργου, από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας “ARIADNE AIRPORT GROUP “. Κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους να ολοκληρώσουν το έργο νωρίτερα από τα πέντε χρόνια που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, απηύθυνε από το δημοτικό κατάστημα Καστελλίου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, ο υπουργός ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια ημέρα χαράς για όσους έχουν συμβάλλει προκειμένου να γίνει το νέο αεροδρόμιο.«Το 2015 που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια έγινε διάλογος με όλους αυτούς τους φορείς, με όλες τις συλλογικότητες που διαφωνούσαν. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Ελήφθησαν υπόψιν όλες οι προτάσεις, όλες οι απόψεις. Η πλειοψηφία των Κρητικών ήταν υπέρ του να γίνει το αεροδρόμιο εδώ, κι έτσι προχωρήσαμε». Και πρόσθεσε «Είχαμε πολλές και μεγάλες πιέσεις για να ακυρωθεί και να αναβληθεί για μία ακόμη φορά ο διαγωνισμός.Υπερδιπλασιάσαμε τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Πέρσι φτάσαμε τα 8,5 εκατ. επιβάτες στο υπάρχον αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να σηκώσει άλλο ένα εκατομμύριο. Δεν μπορεί το υπάρχον αεροδρόμιο να στηρίξει τις ανάγκες του Ηρακλείου και της Κρήτης».«Περήφανος» δήλωσε ο Υπουργός που προβλέφθηκε η οδική σύνδεση με το αεροδρόμιο και τον ΒΟΑΚ αλλά και με την νότια Κρήτη. «Περήφανος που θα υπάρχει πολιτιστική αρχιτεκτονική, που θα σέβεται την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κρήτης». Δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή ενός κτιρίου προβολής των τοπικών προϊόντων ενώ για τις απαλλοτριώσεις είπε: «Πρέπει να βρούμε λύσεις αντικατάστασης της πρωτογενούς παραγωγής. Έχουμε κάνει συναντήσεις, θα κάνουμε κι άλλες για την διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες μέσα στην πόλη”, τόνισε.«Το επόμενο ραντεβού μας είναι στην υπογραφή των συμβάσεων για τον ΒΟΑΚ. Τα έργα και οι δημόσιες υποδομές ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.
Μεγάλο ταξίδι με σταθμό την Κρήτη«Σήμερα ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο με σταθμό την Κρήτη. Η Κρήτη αποκτά αναπτυξιακή ταυτότητα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. «Από σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου εισέρχεται σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Να αποζημιωθούν δίκαια οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν».Νωρίτερα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης σε δηλώσεις του τόνισε «Ο Δήμος μας επιλέχθηκε να φιλοξενήσει ένα μεγάλο, εθνικής εμβέλειας, έργο. Σήμερα είναι μέρα – σταθμός για ολόκληρη την Κρήτη. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πράξη, χάρη στις συστηματικές ενέργειες του παριστάμενου Υπουργού. Το έργο θα επαναπροσδιορίσει τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής. Στόχος μας να αυξήσουμε τα θετικά από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου».Ο κ.Καπουρ, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Ariadne Airport Group», στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited, ανέφερε χαρακτηριστικά «Όποτε έρχομαι στην Ελλάδα εκπλήσσομαι από τις ομοιότητες της πολιτικής ηθικής της χωρας μου, της Ινδίας με την Ελλάδα. Έχουν πολλά κοινά οι αρχαίες κουλτούρες τους. Τα αεροδρόμια της εταιρείας μας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Δεσμευόμαστε να παραδώσουμε ένα project Παγκοσμίου εμβέλειας, που θα αυξήσει τον τουρισμό της Ελλάδας.
Οι αντιδράσεις κατοίκωνΜε πανό και διαμαρτυρίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία του νέου αεροδρομίου κάτοκοι των χωριών που γειτνιάζουν στο νέο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Υποδομών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με εκπροσώπους τους, παρουσία και νομικού τους συμβούλους, με τους οποίους συζήτησε για τις απαλλοτριώσεις και τα περιβαλλοντικά θέματα που θέτουν.
Σχετικές ειδήσεις: Τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]