ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για το μετρό

Στα δικαστήρια θα προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για την λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο οποίος επισήμανε ότι «θα υπάρξουν δικαστικές πρόσφυγες που θα καθυστερήσουν το έργο».

Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα καθυστερήσει την λειτουργία του μετρό, δεν είναι νόμιση και θα είναι πιο κοστοβόρα, σε αντίθεση με αυτήν της κατά χώραν ανάδειξής των αρχαιοτήτων.

Η Μαρία Βλαζάκη αρχαιολόγος, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε λόγο για ένα «σημαντικό μνημείο που δεν μπορεί να τραυματιστεί και μα ακρωτηριαστεί».

«Είναι ανεξήγητο, αψυχολόγητο και λυπηρό αυτό που ζούμε μετά από αυτά που είχαν συμβεί στο παρελθόν. Η μετακίνηση των αρχαίων εξετάζεται όταν μετά από επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησης τους στο περιβάλλον. Είναι φαιδρό ότι δεν μπορεί να βρεθεί τεχνική λύση για να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους», υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι οι αρχαιότητες θα παραμείνουν in situ.

Η κα Βλαζάκη χαρακτήρισε μονόδρομο την λύση της κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα «χάσει την αυθεντικότητά του».

Επισήμανε ακόμη ότι έχουν γίνει οι εργασίες για την κατάχωση αρχαιοτήτων, έχει προχωρήσει η μελέτη της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, έχει τοποθετηθεί η πλάκα της οροφής και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα φρεάτια.

Ο πρώην πρόεδρος Αττικό Μέτρο, Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε ότι η λύση της απομάκρυνσης των αρχαίων θα έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη της κατασκευής του σταθμού το 2024 – 2025 με τεράστιο κόστος, ενώ έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση επιστημονικής και θεσμικής δεοντολογίας».

2 ΣΧΟΛΙΑ