Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο

24

[ad_1]

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στην πέμπτη κινητοποίηση που οργανώνεται τους τελευταίους δύο μήνες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της κυβέρνησής του.
Το πλήθος, κυρίως φοιτητές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μίλο κλέφτη» και «Εμείς είμαστε το κράτος». Οι ακτιβιστές κατηγορούν τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, χρηματισμό και ρουσφετολογία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού ο Ντούσκο Κνέζεβιτς, ένας επιχειρηματίας και πρώην σύμμαχος του Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τον πρόεδρο και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για κατάχρηση εξουσίας και «ομιχλώδεις» οικονομικές συμφωνίες. Τόσο ο Τζουκάνοβιτς όσο και το κόμμα αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά τονίζουν ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες εφόσον δεν υπάρχουν βίαια επεισόδια.
Ο 57χρονος Τζουκάνοβιτς κυβερνά το Μαυροβούνιο επί τρεις δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θέλουμε αλλαγές και μετά από 30 χρόνια νομίζω ότι όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν … ότι ο τελευταίος δικτάτορας πρέπει να φύγει» είπε μια 45χρονη, η Άννα Βουγιόσεβιτς.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]