Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

[ad_1]

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή τη δικαιοσύνη. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός σήμερασ στις 13:00. Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, ζήτησε από τη ΝΔ να συναινέσει στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, πρόταση που απέρριψε η αξιωματική αντιπολίτευση. Αρνητική η στάση και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύδουν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «αντισυνταγματική και παράνομη διαδικασία». Πάντως ο βουλευτής του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι η ΝΔ να μην αλλάξει τη λίστα των δικαστών.
«Να σταματήσουν τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη», ζήτησε η Φώφη Γεννηματά.
«Διαφωνούμε σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση», ανέφερε το ΚΚΕ.
Δ. Τζανακόπουλος:»Το δίλημμα στις εθνικές εκλογές αφορά το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και με ποιο πρόγραμμα»
«Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, να αντιπαραθέσουμε πολιτικά προγράμματα, να ξεδιπλώσουμε τη δική μας πολιτική προοπτική», «εμείς επιδιώκουμε να ανατρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι είναι απολύτως εφικτό να ανατραπεί», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκπομπή «Οpen Mind» του τηλεοπτικού σταθμού Open, με τη συμμετοχή και της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

? Ζωντανά στην τηλεόραση του OPEN με τη δημοσιογράφο @ElliStai και τους κκ. @Dora_Bakoyannis (ΝΔ) & @AndroulakisNick (ΚΙΝΑΛ).?: https://t.co/PAnMFHF5F2 #OpenMind pic.twitter.com/3UCxmtNTc2
— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) May 30, 2019

Μιλώντας για τη νομική πτυχή του ζητήματος του ορισμού των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της. Ως προς το πολιτικό σκέλος είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η διαδικασία προεπιλογής στο κοινοβούλιο όπου η ΝΔ ψήφισε ορισμένα πρόσωπα ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένη πρόταση καλώντας τη ΝΔ να συναινέσει στην από κοινού επιλογή των βέλτιστων προσώπων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται. «Η ΝΔ το αρνήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους γιατί θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία της προεπιλογής, να την επανεκκινήσει και στη συνέχεια να επιλέξει εκείνα τα πρόσωπα που η ΝΔ τα θεωρεί βέλτιστα».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να καθίσει στο τραπέζι, θα προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστικών, απάντησε πως «η κυβέρνηση της χώρας διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της».
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη», ενώ «εμείς καλέσαμε σε συναινετική επιλογή -άρα δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση χειραγώγησης εμείς- και η ΝΔ αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτή». «Εκτιμώ ότι νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές γιατί υπάρχουν πάμπολλες ανοικτές υποθέσεις που αφορούν τη ΝΔ και στελέχη της και εκτιμάμε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν δέχεται τη συναινετική πρόταση που καταθέσαμε», συνέχισε, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι προσβλητικό για τα ίδια τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνολικά τη δικαιοσύνη».
Ντ. Μπακογιάννη:Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί
«Τελείως εξωθεσμική προσπάθεια», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης μιλώντας στην εκπομπής OPEN Mind, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί με την ανακοίνωση των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας, διαπίστωσε το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και κατόπιν τούτου, εξήγγειλε εκλογές. ‘Αρα αυτή η κυβέρνηση είναι για εμάς υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ είναι εξωθεσμική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στη πρόταση της ΝΔ που ήταν να φύγει από την ευθύνη της κυβέρνησης η επιλογή των δικαστών και να περάσει στη Βουλή» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε.
Μ. Καλογήρου: H ΝΔ επιθυμεί την Δικαιοσύνη υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου,σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα ο ίδιος στον πρόεδρο του κόμματος.
Η αρνητική απάντηση της ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.
Η αντίδραση της ΝΔ
Η ΝΔ δεν θα συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία τονίζει στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Καλογήρου ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση: «Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».
Ν. Ανδρουλάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών
Για «συνεχή απαξίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας» έκανε λόγο στην εκπομπή OPEN Mind, με την Έλλη Στάη, ο ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. «Είναι ανήθικο και παράνομο, να γίνονται αυτές οι αλλαγές, λίγο πριν ο ελληνικός λαός αποφασίσει για το ποια κυβέρνηση θέλει να έχει», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αντίληψη για την δημοκρατία που θυμίζει Λατινική Αμερική και Ουγγαρία και δεν σέβεται τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών», ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε ότι «προσέβαλε τη δημοκρατία».,.
Η Ένωση Εισαγγελέων
«Η πολιτική αντιπαράθεση αδικεί ικανούς εισαγγελείς που υπηρέτησαν σε υψηλά αξιώματα του θεσμού. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Σε κάθε νέα επιλογή ηγεσίας υπήρξαν πάντοτε καταγγελίες για παραβίαση της επετηρίδας», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.
Απαξιωτική για το κύρος της Δικαιοσύνης θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα της επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και καλεί εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη «προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]