Συμφωνία Apen – Johnson & Johnson για «παρασκευασμένο στην Αφρική για την Αφρική»

Η νοτιοαφρικανική φαρμακευτική εταιρεία Apen υπέγραψε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάθεση ενός εμβολίου για την Covid-19 “παρασκευασμένο στην Αφρική για την Αφρική”, όπως ανακοίνωσε.
Αυτή είναι μόνο η αρχή που «θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης μιας οριστικής συμφωνίας», με την οποία η Νότια Αφρική θα μπορεί να παρασκευάζει εμβόλια για την Covid-19 και να τα πουλάει, με την ονομασία Aspenovax, «αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των Αφρικανών πελατών» της.

Επιπλέον, η Johnson & Johnson θα δώσει στην Aspen την άδεια χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας της, δηλαδή της πατέντας του εμβολίου.Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καθώς λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανισότητα στην πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις. Η Νότια Αφρική και η Ινδία είχαν τεθεί επικεφαλής, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα, μιας εκστρατείας για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ώστε οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να παρασκευάζουν γενόσημά τους, σε χαμηλότερες τιμές.