Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής με συναίνεση για τα ελληνοτουρκικά

[ad_1]

Τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Επίσης συζητήθηκαν το Κυπριακό, το Brexit, η θέση της Ελλάδας στο θέμα της Βενεζουέλας και η κατάσταση στην Αλβανία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Επειδή το 2019 είναι προεκλογική περίοδος, δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη διαχείριση γιατί η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το θέμα επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.
Για το Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή, ότι είναι θέμα εισβολής σε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Την Τρίτη ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το θέμα της συζήτησης για τα νησιά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία αφορούσε αποκλειστικά τις μεταναστευτικές ροές για το Brexit και ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα και κατά αναλογία των Ελλήνων πολιτών στην Βρετανία.
Για τη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι η θέση της Αθήνας είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της ΕΕ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε ώστε να δημιουργηθεί ομάδα διεθνούς επαφής για την Βενεζουέλα.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να ξεκαθαρίζονται με σταθερές θέσεις και ξεκάθαρες προτεραιότητες, το 2019 είναι προεκλογικός χρόνος και η διαχείριση των εξωτερικών θεμάτων πρέπει να γίνεται χωρίς δεσμεύσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
«Αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν να δεσμεύσουν την χώρα σε σοβαρά και εθνικά θέματα τους επόμενους δύο έως πέντε μήνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]