Συγκινητικό μνημόσυνο στον μεγάλο ευεργέτη

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο του υποστρατήγου Επί Τιμή Ιακώβου Τσούνη τελέσθηκε χθες, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κοιμητήριο Παπάγου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στο μνημόσυνο, ως όφειλαν, το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεών μας Ιάκωβος Τσούνης ήταν απόγονος των πολεμιστών του 1821 Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Το 1966 εισήλθε στη ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία, την οποία όμως κληροδότησε τελικά στην Ελληνική Πολιτεία. «H σύνταξη της δημόσιας διαθήκης μου, με την οποία καταλείπω μετά τον θάνατό μου το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη κατατεθεί, και αποτελεί πραγματικότητα των διαθέσεών μου διά τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία πολλάκις ομιλήσαμε» ήταν η φράση με την οποία ο 97χρονος εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης είχε ενημερώσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για την πρόθεσή του να δωρίσει στις Ένοπλες Δυνάμεις το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Πάνω από 23.000.000 ευρώ δόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από τον εκλιπόντα για την αγορά αποβατικών σκαφών, ανταλλακτικών του Στρατού Ξηράς, καμερών νυχτερινής όρασης και για πολλά ακόμη εγχειρήματα.