Στο Κογκρέσο το φορολογικό “απόρρητο” του Ντ. Τραμπ

[ad_1]

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε την παράδοση στοιχείων για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Ντόναλντ Τραμπ, από την λογιστική εταιρία Mazars στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδει το CNN.
Με την 41 σελίδων απόφασή του, ο δικαστής Εϊμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, πλήττει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κρατήσει μυστικές τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας αίτημα του Αμερικανού προέδρου για την μη εφαρμογή της κλήσης που έχει λάβει η Mazars, από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η απόφαση του δικαστή, κατά μία ουσιαστική διάσταση επιβεβαιώνει την εξουσία που έχει το Κογκρέσο στο πλαίσιο εφαρμογής του Συντάγματος των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η δικαστική αυτή απόφαση μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και για άλλους δικαστές που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησης του, προκειμένου να μην επιτραπεί στο Κογκρέσο να λάβει τα οικονομικά αρχεία του Τραμπ, σχετικά με την στάση της υπηρεσίας ελέγχου εισοδήματος (IRS), αλλά και τραπεζών που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη αποστείλει την δικαστική απόφαση σε έναν άλλον δικαστή στη Νέα Υόρκη, όπου ένα άλλο δικαστήριο εξετάζει τις αγωγές που κατατέθηκαν κατά των κλήσεων που έχει εκδώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση στοιχείων σχετικών με τον Τραμπ, στις τράπεζες Deutsche Bank και Capitol One.
Ειδικότερα, το Κογκρέσο μπορεί να διεξάγει έρευνα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για το επίπεδο εντοπισμού σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ζητήματα δεοντολογίας ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής που έκανε και μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της προεδρίας του Τζέιμς Μπιουκάναν ( 23 Απριλίου 1791 – 1 Ιουνίου 1868) στο σκάνδαλο δωροδοκίας (Teapot Dome scandal) με την εμπλοκή της κυβέρνησης του προέδρου ο Ουόρεν Χάρντινγκ (1921-1923) μέχρι τα σκάνδαλα της πιο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ (Watergate, Whitewater) προκειμένου να στηρίξει την απόφαση του.
“Η ιστορία έχει δείξει ότι η εγκληματική συμπεριφορά ενός προέδρου ή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας που αποκαλύφθηκε από το Κογκρέσο, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρτιση νομοθεσίας,” σημείωσε ο δικαστής.
“Δεν γίνεται κατανοητό πως ένα σύνταγμα που δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να εκδιώξει έναν πρόεδρο για λόγους, όπως, η εγκληματική συμπεριφορά, το ίδιο σύνταγμα μπορεί να αρνείται στο Κογκρέσο, την εξουσία να πραγματοποιήσει έρευνα για παράνομη συμπεριφορά του προέδρου, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, ακόμη και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί επίσημα μία έρευνα για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο,” πρόσθεσε ο δικαστής.
Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ προγραμματίζει την άσκηση έφεσης, σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε άμεσα την απόφαση του δικαστή ως “μη λογική.”
“Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή, είναι τρελό,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες το πρωί και πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μία προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός του διορισμού του δικαστή Μέτα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
“Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον πρόεδρο,” πρόσθεσε δηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν “να ξανακάνουν” την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
“Οι Δημοκρατικοί εκνευρίστηκαν πολύ με την έρευνα του Μάλερ, όπως είναι πιθανό ότι θα έπρεπε να είχε συμβεί,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.
Η λογιστική εταιρία Mazars έχει μία χρονική παράταση επτά ημερών, προκειμένου να μην εκτελέσει την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων παραδίδοντας τα οικονομικά στοιχεία των αρχείων της για τον πρόεδρο Τραμπ, όπως προβλέπει η αναφερόμενη δικαστική απόφαση.
Ωστόσο, απαιτείται η παρέμβαση άλλων δικαστηρίων, προκειμένου να εμποδιστεί η λογιστική εταιρία να συμμορφωθεί με την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Mazars βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για “μαγείρεμα” των περιουσιακών του στοιχείων, στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να αγοράσει την ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Buffalo Bills), αλλά και για την μείωση της επιβολής φόρων στα περιουσιακά του στοιχεία.
Ο Κόεν έχει προφυλακιστεί εκτίοντας τριετή ποινή φυλάκισης για ψευδορκία, παραβάσεις τις οικονομικής νομοθεσίας για την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τραπεζική απάτη και διαφθορά, ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής για περισσότερο από 16 ώρες, μέσα σε δύο ημέρες.
Μετά την διεξαγωγή ψηφοφορίας υπό κομματική πειθαρχία, η ίδια επιτροπή δημοσιοποίησε αντίγραφα της κατάθεσής του, χθες το βράδυ.
Ο Μάικλ Κόεν πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Κογκρέσο, προηγούμενα μέσα στο 2019, ότι οι προσωπικοί δικηγόροι του Τραμπ του ζήτησαν να καταθέσει (αρχικά) ψευδώς στο Κογκρέσο, λέγοντας του ότι ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτονταν να του απονείμει χάρη, αναφορικά με τον τερματισμό της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με το “Politico.”
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο δικηγόρος Τζέι Σέκολοου του ζήτησε να καταθέσει ψευδώς στο Κογκρέσο ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα είχαν ολοκληρωθεί την 31η Ιανουαρίου 2016, περίπου έξι μήνες πριν από τον πραγματικό ανεπιτυχή τερματισμό τους.
ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]