Στο Βερολίνο το επόμενο διήμερο ο Μητσοτάκης – Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στην συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς

Δυο 24ωρα γεμάτα σημαντικές επαφές θα είναι το σημερινό και το αυριανό για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με κυριότερη την συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συγκυρία της επίσκεψης θεωρείται ιδανική καθώς η χώρα μας αφήνοντας πίσω της τα χρόνια της κρίσης και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους εταίρους της.

Ειδικά όσον αφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις δεν υπάρχει το καθεστώς δυσπιστίας με το οποίο αντιμετώπιζε το Βερολίνο την Αθήνα η οποία πλέον έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους συνομιλητές του και ειδικά στον Όλαφ Σολτς εκτός από τα διμερή θέματα και ζητήματα οικονομίας που έχουν να κάνουν συνολικά με την στάση της Γερμανίας σε θέματα προϋπολογισμού και διάθεσης πόρων από την ΕΕ προς τις χώρες – μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Δυο θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο θα είναι αυτό της ενέργειας με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά αλλά και «γέφυρα» της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία ενώ επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι αντικείμενο συζήτησης θα είναι και το Μεταναστευτικό με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην θέση ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.