Στις 11 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με ανασύνταξη δυνάμεων και διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται, τα κόμματα ετοιμάζονται να «ριχτούν» στη νέα μάχη των εκλογών. Μετά τις άκαρπες διερευνητικές εντολές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή μετά την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τους Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλο σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ή η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και έτσι «φαβορί» θεωρείται ο κ. ΣαρμάςΜετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Οι βουλευτές που «κέρδισαν» τον σταυρό των πολιτών ορκίζονται είτε με θρησκευτικό όρκο είτε με πολιτικό, για ένα 24ώρο. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, στις 10:30 οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.