Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς Εφορία,Ταμεία και Δήμους (video)

52

[ad_1]

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις, την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου και την Πέμπτη 9 Μαΐου, ενώ η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 14 Μαΐου και να ψηφιστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου. Περίπου 4.000.000 οφειλέτες του δημοσίου και ασφαλισμένοι, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 18 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους προς Εφορία, Δήμους και Ασφαλιστικά Ταμεία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου:

Περισσότερες λεπτομέρειες από τον φοροτεχνικό Αγαμέμνονα Σταυρόπουλο και τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά.

Και ο εργατολόγος Δημήτρης Καλαματιανός:

Στις διατάξεις του δεν περιλαμβάνονται περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι -σε κάθε περίπτωση- τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατάργηση του ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων, καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Τα μέτρα ανακούφισης, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019 και τα οποία θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, η ρύθμιση των 120 δόσεων, τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι ιδιωτικοποιήσεις, θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και θεσμών, που ξεκίνησαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, στο πλαίσιο της τρίτης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης.
Την υπαγωγή των αγροτών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, στις προβλέψεις της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων, ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου.
Οι βουλευτές, ζητούν από την υπουργό Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή εάν εξετάζει την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση των 29.609 οφειλετών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-67 ετών, στα 6.000 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να καλυφθεί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών με χρέη.
Ζητούν επίσης να ενημερωθεί η Βουλή εάν το υπουργείο, εναλλακτικά, εξετάζει για αυτή την κατηγορία την παράλληλη αύξηση της δόσης που θα παρακρατείται από τη ληφθείσα σύνταξη από τα 30 ευρώ με μέγιστο τα 120 ευρώ, ώστε και στο Ταμείο να αποπληρωθεί η οφειλή και να παίρνουν οι ασφαλισμένοι αυτοί ένα μέρος της σύνταξής τους
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Τη Δευτέρα στη Βουλή το ν/σ για τις 120 δόσεις – Όροι και προϋποθέσεις (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]