Στην κόψη του ξυραφιού το Brexit – Μπαρνιέ: Κάθε αναβολή θα έχει “πολιτικό και οικονομικό κόστος”

[ad_1]

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Βρετανία καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, τελική ημερομηνία για το Brexit. Η Τερέζα Μέϊ δεν αποκλείεται με τη συναίνεση της ΕΕ να ζητήσει παράταση. Μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit θα είχε «πολιτικό και οικονομικό κόστος» και κάθε αίτημα του Λονδίνου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει, επομένως, να βασίζεται σε επαρκείς λόγους, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
«Μια παράταση συνιστά συνέχιση της αβεβαιότητας, ενέχει πολιτικό και οικονομικό κόστος» είπε ο Μπαρνιέ, ενώπιον δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ, δέκα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.
«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, ο στόχος αυτής της παράτασης (…) από τον οποίο θα εξαρτηθεί η διάρκεια» της αναβολής, που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι επικεφαλής των 27 υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν ομόφωνη απόφαση, υπογράμμισε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απευθύνει έως αύριο Τετάρτη μια επιστολή στην ΕΕ για να ζητήσει την αναβολή του Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, όπως είπε χθες ένας εκπρόσωπος τύπου της.
Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε για μία ακόμη φορά ότι η ΕΕ αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων διάρκειας ενάμιση χρόνου μεταξύ των Βρυξελλών και της Τερέζας Μέι.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ επανέλαβε, αντιθέτως, ότι η πόρτα είναι ανοικτή για ενδεχόμενες τροποποιήσεις της «πολιτικής διακήρυξης» που θα συνοδεύει τη Συνθήκη αποχώρησης. Στόχος του εν λόγω κειμένου θα είναι να σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της μέλλουσας εμπορικής σχέσης, που θέλουν να διατηρήσουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες μετά το διαζύγιό τους.
«Θα μπορούσε να γίνει πιο φιλόδοξη (σε περιεχόμενο) τις επόμενες ημέρες εάν η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων το επιθυμεί» διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, χρειάζονται «επιλογές κι αποφάσεις εκ μέρους της Βρετανίας» τόνισε, καθώς οι ηγέτες των 27 «έχουν ανάγκη από ένα σαφές σχέδιο της Βρετανίας ώστε να λάβουν μια απόφαση εν γνώσει του λόγου» για τον οποίο θέλει την αναβολή του Brexit, στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
«Άραγε, μια αναβολή θα αύξανε τις πιθανότητες της επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης; Άραγε, η Βρετανία ζητάει μια παράταση διότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την πολιτική διακήρυξη»: αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα για τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Κι αν η Μέι ζητήσει μια «μακρά παράταση», αυτό το αίτημα «θα πρέπει να συνδέεται με κάτι καινούργιο, κάτι νέο, μια νέα πολιτική διαδικασία» σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Από την πλευρά της ΕΕ, είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε εκ νέου ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Ζοσέπ Μπορέλ: Να εξηγήσει το Λονδίνο πώς θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία
Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραχωρήσει στη Βρετανία μια παράταση στη διαδικασία για το Brexit, όμως το Λονδίνο θα πρέπει προηγουμένως να εξηγήσει πώς θα επιδιώξει να πετύχει μια νέα συμφωνία, δήλωσε σήμερα, από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ.
«Για να οδηγηθούμε σε μια άλλου είδους συμφωνία, (οι Βρετανοί) χρειάζονται χρόνο και πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο. Αλλά πρέπει να κάνουν κάτι ακόμη, να εξηγήσουν πώς θα επιδιώξουν μια νέα συμφωνία», είπε ο Μπορέλ.
Ο Ισπανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία πολύ σύντομα, η Βρετανία θα χρειαστεί να οργανώσει ευρωεκλογές τον Μάιο.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, DPA, ΡόιτερςΛονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Σχετική είδηση: Σ. Αναγνωστοπούλου: Κατάλληλα προετοιμασμένη η Ελλάδα για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]