Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου η Λιβύη – 3.400 εκτοπισμένοι λόγω των εχθροπραξιών

34

[ad_1]

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου βρίσκεται η Λιβύη, μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε ο στρατάρχης και αρχηγός του αυτο-ανακηρυχθέντος Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης. Τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Ο Χάφταρ στηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Φάχεζ Αλ Σάζαρ
Αφότου κατέλαβε την Βεγγάζη και τις νότιες πετρελαιοπηγές, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός υπό τον Χάφταρ προελαύνει με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα.
Οι υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια ένοπλων στρατιωτικών ομάδων από την γειτονική Μισράτα, αντεπιτίθενται για να ανακόψουν την πορεία του.
Οι συγκρούσεις γύρω από το εγκαταλελειμμένο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Τα αντίπαλα στρατόπεδα μετρούν δεκάδες νεκρούς, ενώ εκατοντάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και χιλιάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες,  ανήλθε στους 3.400.
Επιπλέον, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, δεν υπάρχουν «θετικά νέα για να ανακοινώσει» μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τις μαχόμενες πλευρές προκειμένου να εφαρμόσουν μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων έχει εγκλωβιστεί σε κατοικημένες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων.
Πηγή: ΕΡΤ1, dpa
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]