Στάση αναμονής από το ΔΝΤ στη νέα κυβέρνηση

32
International Monetary Fund (IMF) logo is seen outside the headquarters building in Washington, U.S., as IMF Managing Director Christine Lagarde meets with Argentine Treasury Minister Nicolas Dujovne September 4, 2018. REUTERS/Yuri Gripas

Στην Αθήνα καταφθάνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν καθώς θα βρεθεί στο Λαγονήσι προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη στιγμή θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, με το ταμείο να τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει από το βήμα της Βουλής το πλάνο της πολιτικής του.

Η επίσημη κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την τέταρτη αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μία «πρόγευση» θα δοθεί την άλλη εβδομάδα.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα, ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.