Σουδάν: Mεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση ζήτησε η Ε.Ε.

[ad_1]

Στην προτροπή προς το στρατό του Σουδάν να προχωρήσει στην «ταχεία» μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική, μεταβατική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη βούληση που εξέφρασε ο λαός της χώρας τους τελευταίους μήνες, «ειρηνικά» και «αποφασιστικά», για αλλαγή, προχώρησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να ικανοποιήσει τις θεμιτές προσδοκίες των Σουδανών και να οδηγήσει στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ταχεία μεταβίβαση [της εξουσίας] σε μια πολιτική μεταβατική κυβέρνηση», πρόσθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της [1].
Οι ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στο μη απολύτως απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό του να εγκαταλείψει το Σουδάν, μετά την ανατροπή του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ από τον στρατό την Πέμπτη 11/4.
Σε ενημερωμένη ταξιδιωτική του οδηγία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει εξάλλου τους Αμερικανούς «να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν» εξαιτίας «της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, των πολιτικών ταραχών, των απαγωγών, και των ένοπλων συγκρούσεων», σημειώνοντας ότι «την 11η Απριλίου 2019, το υπουργείο διέταξε την αποχώρηση όλων των μη απολύτως απαραίτητων κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ» στη χώρα.
Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος του Σουδάν Αουάντ Ιμπν Αούφ ανακοίνωσε ότι ο Μπασίρ συνελήφθη και ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, έπειτα από τις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.
Ο Ιμπν Αούφ ήταν ανάμεσα στους ανώτερους Σουδανούς αξιωματούχους στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον το 2007 για «τους ρόλους τους στη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ».
Οργανώσεις της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα και απηύθυναν έκκληση να συνεχιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις.
«Έχει τεθεί σε ισχύ εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το Σουδάν, που δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας ευρύτερες εξουσίες ως προς τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διευρυμένες εξουσίες, μπορούν να κρατούν και να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ότι υπονομεύει τη δημόσια τάξη, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών ή όσων υποπτεύονται ότι υποστηρίζουν τους διαδηλωτές».
Νωρίτερα την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι πολίτες του Σουδάν «πρέπει να ορίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει και θα ορίσει το μέλλον τους» και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, όπως έχουν ζητήσει οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία
Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έκρινε η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο Μπασίρ, που κυβέρνησε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια, «καταζητείται για ορισμένες από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενιάς μας και πρέπει να λογοδοτήσει επιτέλους για τις πράξεις του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας, ο Κούμι Νάιντου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Δ.Α.
«Οι αρχές του Σουδάν πρέπει τώρα να παραδώσουν τον Όμαρ ελ Μπασίρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε τα θύματα των ακατονόμαστων εγκλημάτων του να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Το 2009, το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη (Ολλανδία), είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μπασίρ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, ενώ το 2010 στο κατηγορητήριο σε βάρος προστέθηκε η «γενοκτονία».
Ο 75χρονος ως χθες πρόεδρος ανατράπηκε και τον αντικατέστησε «μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο» που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κρατήσει την εξουσία για δύο χρόνια.
Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι της προκαλούν «συναγερμό» τα νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης που επέβαλε το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο και προέτρεψε τις στρατιωτικές αρχές να φροντίσουν αυτά τα μέτρα να μην σημάνουν περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών.
«Οι στρατιωτικές αρχές του Σουδάν πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι νόμοι περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πλήξουν τα δικαιώματα των πολιτών», επισήμανε ο Κούμι Νάιντου. Προέτρεψε τις μεταβατικές αρχές να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στο Σουδάν», προσθέτοντας πως αυτό συνεπάγεται «την τήρηση» των δικαιωμάτων «της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης».
Ο ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει το θάρρος που έδειξε ο λαός του Σουδάν διεκδικώντας τα δικαιώματά του και την ελευθερία του, ενώ σημείωσε επίσης ότι «οι σημερινές εξελίξεις πρέπει επίσης να αποτελέσουν αφύπνιση για τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που νομίζουν ότι η εξουσία τους τούς επιτρέπει να στερούν από τους πολίτες τους θεμελιώδη δικαιώματά τους».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]