Ελλάδα Τουρκία ώρα 0. Παράλληλα με το χτύπημα-προσευχή της 24ης Ιουλίου στην Αγία Σοφία στη νέα της εκδοχή ως τζαμί η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και σε Αιγαίο-Μεσόγειο.Εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις αναφέρει το ΕΘΝΟΣ.Μάλιστα, αμέσως τέθηκε σε επιφυλακή το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με πλοία του να πλέουν στην περιοχή. Στο μεταξύ με απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας οι Ένοπλες Δυνάμεις όλης της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή. Στο Αιγαίο, στον Έβρο ακόμη και στην ΑΣΔΕΝ. Την ίδια ώρα ανακαλούνται άδειες και όλα τα στελέχη πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα 20λέπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, από το μεσημέρι της Τρίτης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα των ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρατάσσονται κατά μήκος του ποταμού, ενώ τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση στην τουρκική πλευρά.Αυξημένη η παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με πλοία επιφανείας κι υποβρύχια μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης..
Οι προαναγγελθείσεις «σεισμικές έρευνες» είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.«Δεν θα δεχθούμε την άδεια κανενός», ανέφερε ο Ερντογάν για τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.Παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση του Aksaz, με 15 πολεμικά πλοία να πραγματοποιούν απόπλου από εκεί .19 ή 15 πλοία του πολεμικού ναυτικού Τουρκίας είναι στη Μεσόγειο.Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 τούρκικα πετούν στην περιοχή.Κάνουν χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ρω,Μεγίστη,Στρογγύλη. Αερομαχίες για 3 ώρες με αναχαιτίσεις πάνω από το Καστελόριζο. Το τούρκικο ωκεανογραφικό «Oruç Reis» είναι εν πλω προς την επίμαχη ζώνη…
H κίνηση για Αγια Σοφιά ερμηνευόμενη υπό το φως των εξελίξεων αποτελεί μέτρο ψυχολογικού πολέμου που αποσκοπεί να κάμψει το ηθικό φρόνημα του ελληνισμού καθώς έχει δρομολογηθεί η σύγκρουση.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σβήσει περαιτέρω το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατουρκ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν, με μία πανηγυρική έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για τη διεξαγωγή των ερευνών.
Παράλληλα όμως, η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει καθώς στέκεται εμπόδιο σε βασικές της διεκδικήσεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα και σε συμβολικό επίπεδο, μέσω της συγκεκριμένης συνθήκης καθιερώθηκε η έννοια του κεμαλικού κράτους και του κεμαλισμού στην Τουρκία, ιδιότητες που ο Ερντογάν θέλει να ξεριζώσει από την «καρδιά» του τουρκικού κράτους και ταυτόχρονα να τις αντικαταστήσει μέσω της ανάδειξης της μουσουλμανικής ταυτότητας του τουρκικού έθνους.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία πάντως διαδραματίζει έναν ακόμη κρίσιμο ρόλο στους σχεδιασμούς του τούρκου προέδρου, αυτή τη φορά και ως προς την προώθηση της ιδέας του περί «γαλάζιας πατρίδας», η οποία στην παρούσα συγκυρία συμπυκνώνεται στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την παρουσία του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.