Σε καλό δρόμο η ελληνική οικονομία εκτιμά ο εκπρόσωπος μας στο ΔΝΤ

[ad_1]

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται  σε καλό δρόμο ο εκπρόσωπος μας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκτιμά ότι χρειάζεται  εγρήγορση και όχι εφησυχασμός  για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που βρίσκονται μπροστά της.
Τα ευρήματα της πρώτης έκθεση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης οδηγούν τον κ. Ψαλιδόπουλο στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται προσοχή καθώς «πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η δασμολογική αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων και το Brexit είναι μέτωπα που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».
Ο εκπρόσωπος μας δεν θέλησε να σχολιάσει, αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο  και  τον τρόπο που αναμεταδόθηκε η έκθεση στην Ελλάδα. Παρατήρησε όμως ότι θα χρησίμευε στην αναβάθμιση  της πληροφόρησης  αν υπήρχε καλύτερη γνώση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του ΔΝΤ.
Τεκμηρίωσε μάλιστα την απάντησή του λέγοντας «Είναι διαφορετική η (ετήσια) διερεύνηση σύμφωνα με το άρθρο 4 με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Είναι διαφορετικό το να έχεις ζητήσει, άρα να είσαι σε πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο, και άλλο το να είσαι εκτός προγράμματος. Τέλος,είπε, άλλο η κατάθεση (γραπτών) παρεμβάσεων, άλλο η (προφορική) συζήτηση στο Συμβούλιο.
Ως προς την ανάπτυξη το σημαντικότερο ζητούμενο είναι η ένταση των παραγωγικών προσπαθειών της χώρας, καθώς «η ανάπτυξη τρέχει με 2%, ποσοστό ικανοποιητικό από τη μια, αλλά ακόμα χαμηλό από την άλλη για να απορροφήσει την υφιστάμενη ανεργία, εξήγησε  ο κ. Ψαλιδόπουλος
Για τον Έλληνα εκπρόσωπο, κομβικό θέμα στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύεται η αντικατάσταση του «Νόμου Κατσέλη» με έναν νέο νόμο που θα «συνδυάζει, από την μια την προστασία του καταναλωτή και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, και από την άλλη την προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Σε ότι αφορά το χρέος της χώρας  παρόλο που παραμένει σε υψηλό επίπεδο  εκτιμά ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναπτυξιακή πορεία τις χώρας», καθώς η βιωσιμότητα του χρέους έχει εξασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Για την Αγορά εργασία υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές που ίσχυαν στην χώρα παλαιότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ σημείωσε ότι «οι Αρχές παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις σε αυτή την αγορά με προσοχή».
 
Πηγή : ΑΠΕ -ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]