[ad_1]

Προτελευταία ημέρα της ετήσιας συνδιάσκεψης (28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου0 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 χώρες και οργανισμούς. Η έμφαση φέτος δίνεται στην αγορά εργασίας και στα φορολογικά, ενώ στο πολιτικό σκέλος κυριαρχούν τα ενεργειακά και η εξωτερική πολιτική. Το πάνελ άνοιξε σήμερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο βήμα ανέβηκε επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «προτιμώμενο εταίρο» και επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «έχει άρει το τεχνητό εμπόδιο μεταξύ της Ελλάδας και των βόρειων γειτόνων της». Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην επίλυση του Ονοματολογικού κι έδωσε έμφαση στις προοπτικές συνεργασίας. Στις «προκλήσεις της επόμενης μέρας, τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Κυπριακό», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν»
» Εγώ από αυτό το βήμα είχα διαβεβαιώσει ότι Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς με μια σειρά δύσκολη μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια άλλαξε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα μεγέθη της οικονομίας το 2014.
Μήνυμα προς την Τουρκία
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των στενών σχέσεων με την Κύπρο, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή και τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή ΑΟΖ.
«Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις αλλά σχέσεις στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου»,, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσκεψη στα Σκόπια
«‘Ηταν ένα διπλωματικό αριστούργημα, μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής και κανένας ριγμένος. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα αποδεχόμενη μια τέτοια συμφωνία απέδειξε ότι έγινε μεγαλύτερη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,  για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Για το λόγο αυτό, πολύ σύντομα, θα είμαι ο πρώτος ‘Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας.

Η Ελλάδα κοιτά μπροστά. Έχει πλέον τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού, που στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο. Ομιλία στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ. #delphi_forum https://t.co/MMmqPdqZL8
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 1, 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σύντομο απολογισμό και την παρουσίαση των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, το Φθινόπωρο του 2019, όπως τόνισε.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Σχετική είδηση: Τσίπρας: Η Ελλάδα κοιτά μπροστά-Ηττήθηκαν εθνικισμός και πατριδοκαπηλία (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]