Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη

11

Απώλειες έως και 15% κατέγραφε νωρίτερα έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Νάτζι Αμπάλ, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί μεγάλο μέρος των κερδών του τουρκικού νομίσματος το τελευταίο τετράμηνο.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Η πτώση φέρνει τη λίρα κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, της 6ης Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν τον διορισμό του τέως – πλέον – διοικητή Naci Agbal στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας.

Στις 9.12 π.μ. ώρα Ελλάδος, η λίρα κινούνταν στις 7,8645 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στις 8,4707 λίρες τις πρώτες πρωινές ώρες των συναλλαγών στην Ασία..
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης