Σε αναζήτηση ψήφων η Φον ντερ Λάιεν

30

Σε ένα ευρωπαϊκό «σαφάρι» για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επιδοθεί η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υποψηφιότητά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας προσπαθεί να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να καταφέρει να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν στην ιστορία της ΕΕ.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά της προέρχονται από την ίδια της χώρα καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU ) θεωρεί ότι βρέθηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων και απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κάτι που ισοδυναμεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γερμανία. Παρόλο που η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Κομισιόν από την εποχή του Βάλτερ Χάλσταϊν, του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1958 -1967), η σκληρότερη κριτική κατά της κυρίας φον ντερ Λάιεν προέρχονται από τη χώρας της για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Αλσατίας η οποία αποτέλεσε πεδίο πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ σε δύο πολέμους και όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Σώματος εξέλεξαν για πρόεδρο τον Ιταλό Ντάβιντ – Μαρία Σασόλι. Ο Ιταλός πολιτικός έλαβε ελάχιστες ψήφους από το ΕΛΚ το οποίο θεωρεί ότι η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αμφισβητεί την εξουσία του καθώς είναι η πολιτική ομάδα που έλαβε τις περισσότερες έδρες χωρίς ωστόσο να έχει την πολιτική ισχύ που του αναλογεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα ψηφίσει για την προτεινόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο την περίοδο 15 – 18 Ιουλίου. Βάσει των μέχρι στιγμής δηλώσεων τους οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν στις 15 Ιουλίου την χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δε Bαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, όπως και ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αν και αισθάνονται απογοητευμένοι έχουν διευκρινίσει ότι θα στηρίξουν την επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές.