Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ισπανία-Στις 14 Απριλίου η πιθανή ημερομηνία

[ad_1]

Ο Πέδρο Σάντσεθ περνά ίσως το πιο δύσκολο 48ωρο της πολιτικής του θητείας. Η φήμη που διέρρευσε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στις 14 Απριλίου διαψεύσθηκε από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν οι προϋπολογισμοί δεν ψηφιστούν.
Την Τρίτη το πρωί στην ισπανική Βουλή ξεκινά ο μεγάλος πονοκέφαλος: η συζήτηση των Προϋπολογισμών του 2019. Ως τώρα όλες οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου (όπως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900€) επικυρώνονταν με βασιλικά διατάγματα. Ήγγικεν όμως η ώρα για τη συζήτηση και την ψηφοφορία των γενικών προϋπολογισμών. Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη θα είναι δύσκολη. Ο Σάντσεθ διαθέτει 84 βουλευτές και τη στήριξη των Ουνίδος Ποδέμος αλλά και των Βάσκων Εθνικιστών, χρειάζεται όμως (για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών έναντι 350 συνολικά) και τις ψήφους των καταλανικών κομμάτων. Τα δύο καταλανικά κόμματα διαθέτουν συνολικά 17 έδρες και η στάση τους θα είναι καθοριστική. Ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να τους πείσει ως την τελευταία στιγμή.
Όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: Το πρωί της Τρίτης ξεκινά η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών (9 εξ αυτών βρίσκονται προφυλακισμένοι πάνω από ένα χρόνο) με τις κατηγορίες της στάσης, της εξέγερσης, της ανυπακοής κ.α. για όλα όσα συνέβησαν στην Καταλονία, το φθινόπωρο του 2017. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 7-25 χρόνια για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικό και οδήγησε την πρώην κυβέρνηση Ραχόι στην επιβολή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και τους υπεύθυνους πολιτικούς στη φυλακή πλην του κυβερνήτη της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που διέφυγε στο εξωτερικό.
Στη δίκη, η οποία θα διεξαχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας που εδρεύει στη Μαδρίτη, έχουν διαπιστευθεί πάνω από 600 εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και 500 μάρτυρες υπεράσπισης. Θα είναι δημόσιας ακρόασης και θα μπορεί να την παρακολουθήσει διαδικτυακά οποιοσδήποτε επιθυμεί. Θεωρείται ως η σημαντικότερη δίκη στα χρόνια της δημοκρατίας στην Ισπανία λόγω του έντονου πολιτικού της χαρακτήρα. Αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε την είδηση για πρόωρες εκλογές ως «μπλόφα του Σάντσεθ για να πείσει τους Καταλανούς» δεδομένου ότι οι νέοι Προυπολοσμοί είναι αρκετά γεναιόδωροι για την Καταλανική οικονομία. Είναι γεγονός πάντως ότι πρόκειται για τους πρώτους προϋπολογισμούς μετά-κρίσης με έντονο κοινωνικό προφίλ και παροχές, που η προηγούμενη κυβέρνηση αδυνατούσε λόγω κρίσης να παρουσιάσει.
Πρόκειται για δύο Προϋπολογισμούς. Ο ένας είναι ο Γενικός Προϋπολογισμός του Κράτους και ο δεύτερος ο Γενικός Προϋπολογισμός των 17 Αυτόνομων Κοινοτήτων της Ισπανίας που διανέμει τα κονδύλια στις 17 τοπικές κυβερνήσεις.
Πηγή: ΕΡΤΑνταπόκριση: Δώρα Μακρή
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]