Σήμερα ψηφίζει η Ευρωβουλή για τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα αποφασίσει εάν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Στις 18.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης (19.00 ώρα Ελλάδος) οι Ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν αν θα εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν, μια πολιτικό που μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένως την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ, ή θα επιλέξουν μια άνευ προηγουμένου θεσμική κρίση απορρίπτοντάς την.

Στις 9.00 της Τρίτης (ώρα κεντρικής Ευρώπης), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πάρει το λόγο κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει το όραμα και τα σχέδιά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 12.30.

Πέντε περίπου ώρες μετά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφασίσει εάν θα γίνει η πρώτη γυναίκα πολιτικός που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία με κάλπη και χρειάζεται το 50% (συν μία ψήφο) των Ευρωβουλευτών.