Πρωτοβουλίες τύπου “Γέφυρα” σκοπεύουν στην ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου σε Ελλάδα και Ευρώπη

[ad_1]

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή δήλωσε: Πρωτοβουλίες όπως αυτή που υπήρξε χθες με την «Γέφυρα» -όπου υπογράφουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι- είναι μια από τις πολλές που συντελούνται αυτή την περίοδο και σκοπεύουν σε δυο πράγματα: στην ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Βλέπουμε μια αυτοοργάνωση προοδευτικών κινήσεων που μπορεί να είναι και από φορείς που να μην ήταν ταυτισμένοι μέχρι πρότινος. Πολλοί από αυτούς -όπως φάνηκε και χθες- μπορεί να έκαναν και επιμέρους κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο, πρώτον δεν θέλουμε μια παλινόρθωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, αλλά θέλουμε ένα προοδευτικό μέτωπο για να έχει προοδευτική προοπτική η χώρα σε αυτή τη νέα εποχή και δεύτερον, θέλουμε μια διαφορετική προοδευτική Ευρώπη.
Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν και λένε ότι δεν θέλουν ακροδεξιό πρόσημο στην Ευρώπη, δεν θέλουν νεοφιλελευθερισμό, δεν θέλουν μια παλινόρθωση μιας συντηρητικής Δεξιάς στη χώρα μας, αυτό δείχνει συνέπεια αξιών, τόνισε η υπουργός.
Αυτό που ειπώθηκε από τους ομιλητές χθες -επεσήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία εκείνης της εποχής που εξέφρασε ένα κοινωνικό ριζοσπαστικό ρεύμα με τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Τελευταία στιγμή του ενιαίου ιστορικού ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011-12, τότε έγινε και η μεγάλη εσωτερική ρήξη όχι μόνο στελεχών, αλλά και η αποχώρηση της μεγάλης κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και πήγε πιο αριστερά. Η μετατόπιση τότε και ακόμη περισσότερο τώρα του ΚΙΝ.ΑΛ προς μια κεντροδεξιά κατεύθυνση αφήνει αυτό το κενό, της προοδευτικής έκφρασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς το οποίο κλήθηκε μέσα στην κρίση να εφαρμόσει μια προοδευτική διακυβέρνηση για την κρίση και με προοπτική για το μέλλον και σαφώς έχει την δική του ταυτότητα και ιστορία.
Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκείται για τα πρόσωπα η υπουργός ανέφερε ότι η κριτική συνίσταται στο ότι τα ίδια πρόσωπα είναι καλά και άξια όταν είναι σε έναν φορέα και τα ίδια πρόσωπα εν μια νυκτί εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους. Και πολλοί είτε από το ΚΙΝ.ΑΛ, είτε από την ευρύτερη κεντροαριστερά βγαίνουν με εκφράσεις υβριστικές , απαξιωτικές, όλα αυτά είναι αδυναμία πολιτικών επιχειρημάτων, υπογράμμισε η υπουργός.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]