Έτοιμος για γενικευμένη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο ισραηλινός στρατός, περιμένοντας εντολή για να ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί προς το Νότο, ενώ χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο σε νοσοκομείο της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς επιμένει πώς δεν θα κάνει πίσω, ενώ σε συνάντηση του ηγέτη της με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στο Κατάρ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Ισραήλ.Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι απάντησε σε πυρά από τη Συρία, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξαπέλυσε χτυπήματα στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το οποίο έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες.

Στις τελευταίες επιθέσεις των ισραηλινών, σκοτώθηκαν δύο ανώτατοι διοικητές της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο ένας από αυτούς είναι ο Αλί Καντί, ο άνθρωπος που οργάνωσε την επίθεση των ενόπλων το περασμένο Σάββατο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου-Αμπάς
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου και Αμπάς και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε οι άμαχοι να έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην παλαιστινιακή αρχή. Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο «για να αποτρέψει εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

Δεύτερο αεροπλανοφόρο από τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς» στέλνουν οι ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP, άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, αφότου εξαπέλυσε επίθεση η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές