Προσφυγικό: Ελληνικό βέτο σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

Ελλάδα άσκησε βέτο σε κείμενο δήλωσης που ετοιμαζόταν να εκδοθεί από το ΝΑΤΟ ως στήριξη της Άγκυρας μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες. Την πληροφορία μετέδωσε το Βήμα, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί ελληνική πρόταση για αναφορά σε σεβασμό της Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό του 2016.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει αντιστάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η Τουρκία είχε ζητήσει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής χωρίς κοινή δήλωση.