Προσπάθεια αποφυγής ενός άτακτου Brexit – Εναλλακτικές προτάσεις σε ψηφοφορία

[ad_1]

Νέος γύρος ψηφοφορίας απόψε στο βρετανικό κοινοβούλιο με πρόταση της πρωθυπουργού για περαιτέρω παράταση του Brexit, ενώ αύριο η Τερέζα Μέι θα έχει πολύωρα υπουργικά συμβούλια. Ωστόσο, βουλευτές της δηλώνουν ότι θα στηρίξουν πιθανή πρόταση μομφής των Εργατικών σε βάρος της, ώστε να παραιτηθεί.
Συγκεκριμένα, ο  ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επέλεξε να τεθούν σε ψηφοφορία τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit.
Στην ενδεικτική αυτή ψηφοφορία οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά στις εξής προτάσεις:
αν επιθυμούν η κυβέρνηση να επιδιώξει να διαπραγματευτεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία αποχώρησης «σε στυλ Νορβηγίας», μια πρόταση που είναι γνωστή και με την ονομασία «Κοινή Αγορά 2.0»
αν συμφωνούν στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit
αν η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει το άρθρο 50, ως ύστατη λύση, για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος αργότερα.
Ο ίδιος επανέλαβε την αντίθεση της Μέι στο ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την ψήφο των πολιτών το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι απίθανο να διεξαχθεί αύριο ψηφοφορία επί της συμφωνίας της πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η συμφωνία της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ καταψηφίστηκε για τρίτη φορά την Παρασκευή, ωστόσο υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή κι ότι η Μέι αναμένεται να επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να τη φέρει προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.
Εργατικοί και Εθνικό Κόμμα Σκωτίας στηρίζουν πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά
Το κόμμα των Εργατικών και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0» για την παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, εάν επιλεγεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, και συμπεριληφθεί στις σημερινές ενδεικτικές ψηφοφορίες.
Το κόμμα των Εργατικών άλλαξε τη στάση του για την παραμονή στην ενιαία αγορά, που σημαίνει ότι αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση.
Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας θα ψηφίσει επίσης υπέρ της παραμονής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στον πρώτο γύρο ψηφοφοριών απείχε από την στήριξη της πρότασης, που τελικά μειοψήφησε με 94 ψήφους διαφορά. Η αποδοχή της πρότασης από το κόμμα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς διαθέτει 35 έδρες στο κοινοβούλιο.
Αναστάτωση στο κοινοβούλιο από ημίγυμνους διαδηλωτές
Ομάδα ημίγυμνων διαδηλωτών κατά της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε αναστάτωση τη Δευτέρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, την ώρα που οι βουλευτές προσπαθούσαν να επικεντρωθούν στη συζήτηση για το Brexit.
Στα σώματά τους είχαν γράψει συνθήματα όπως «Κλιματική Δικαιοσύνη τώρα».
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής απομακρύνθηκε με τη βία από αστυνομικούς.
Σχετική είδηση: Εναλλακτική για «πιο μαλακό Brexit» στις σημερινές ψηφοφορίες
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]