«Προσηλωμένη στην υλοποίηση του Brexit η Μέι» – Πιέσεις για παραίτησή της

[ad_1]

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας για να ορίσει ημερομηνία παραίτησής της, μετά την αποτυχία της τελικής προσπάθειάς της να ψηφιστεί η συμφωνία της για το Brexit, επισκιάζοντας έτσι τις ευρωεκλογές που αναμένεται ότι θα αναδείξουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο εξακολουθεί να είναι διχασμένο εξαιτίας των διαιρέσεων στο θέμα του διαζυγίου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναβολή της ψηφοφορίας επί του ν/σ της Μέι για την αποχώρηση
Η Τερέζα Μέι παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Brexit και θα συναντηθεί με τους υπουργούς της σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Μαρκ Σπένσερ.
Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιασθεί και ότι η Τερέζα Μέι «ανυπομονεί να τον υποδεχθεί».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να αναβάλει την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί του νομοσχεδίου της για το Brexit, το οποίο παρουσίασε ως «τελευταία ευκαιρία» για την υλοποίηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κείμενο έχει δεχθεί καταιγιστική κριτική, τόσο από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, όσο και από τους ευρωσκεπτικιστές των Τόρις, προκαλώντας την παραίτηση της υπουργού αρμόδιας για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αντρεα Λίντσομ.
Το κείμενο αυτό η Τερέζα Μέι υπολόγιζε να θέσει σε ψηφοφορία κατά την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου. Όμως δεν περιλαμβάνεται στην νομοθετική ατζέντα της προσεχούς εβδομάδας. «Θα ενημερώσουμε την Βουλή για την δημοσίευση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης (Wab) και την εισαγωγή του μετά την κοινοβουλευτική διακοπή στις 4 Ιουνίου», δήλωσε ο Μαρκ Σπένσερ στους βουλευτές.
Η αναβολή ανακοινώνεται την ημέρα της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναμένεται να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους Τόρις, και πιο κοντά την πόρτα της εξόδου για την Τερέζα Μέι.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης της υποστήριξης των βουλευτών προς το σχέδιο αποχώρησης, το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά παραχωρήσεων, όπως ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα ή προσωρινή παραμονή στην τελωνειακή ένωση.
Όμως οι παραχωρήσεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις στους ευρωσκεπτικιστές των Τόρις. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση που θα έχει για άλλη μία φορά η Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, υπεύθυνη για την οργάνωση των Τόρις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των μελών της εκτελεστικής της επιτροπής, διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την αλλαγή των κανόνων του κόμματος, ώστε να επιτραπεί η κατάθεση μίας δεύτερης πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού, μέσα στο διάστημα ενός έτους.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]