Προς άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη-Εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις

[ad_1]

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν την Ανατολική Κρήτη.Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, και το οδικό δίκτυο είναι πολύ μεγάλες και ολόκληρες περιοχές θυμίζουν έναν απέραντο λασπότοπο. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με την υδροδότηση, καθώς σε πολλά σημεία οι σωλήνες έχουν σπάσει. Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Οι τοπικές αρχές σε Σητεία και Ιεράπετρα ζήτησαν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, μετά από τις σχετικές αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν, προχώρησαν στην τεκμηρίωση και την κατάρτιση των προϋπολογισμών για τις αποκαταστάσεις των υποδομών και συνέταξαν άμεσα τα απαραίτητα τεχνικά δελτία.
Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι «η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την συντήρηση της ιστορικής γέφυρας Μουρνιών (ποταμός Μύρτος) καθώς και τη μελέτη για την κοιτοποίηση του ποταμού που εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του Μύρτους». Ο κ. Αρναουτάκης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Μύρτου Αλέξανδρο Παντελάκη και τον πρόεδρο των Μουρνιών Μανόλη Δαμασκηνάκη, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την εξέλιξη των φαινομένων.Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μακρύ Γιαλό παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, των δημάρχων Σητείας Θεόδωρου Πατεράκη και Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών.
Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη πως εκτός από τις δαπάνες και τα έργα αποκατάστασης στα οποία θα συνδράμει η Περιφέρεια, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε στον κ. Αρναουτάκη τηλεφωνικά πως για την άμεση αντιμετώπιση αναγκών χορηγεί από ένα εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και οι Δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα σχετικό τεχνικό δελτίο.
Ο περιφερειάρχης με έγγραφο του στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές από την θεομηνία των τελευταίων ημερών, στην Ανατολική και νοτιο-ανατολική Κρήτη (Δήμοι Σητείας, Ιεράπετρας, Φαιστού και Βιάννου καθώς και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου.
Νωρίτερα, δόθηκε το πράσινο φως για επιχορήγηση περίπου 92 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις αλλεπάλληλες κακοκαιρίες που έπληξαν την Κρήτη τον Φεβρουάριο του 2019. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από συνεργασία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη.
Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί και πιστωθεί σύμφωνα με το υπουργείο:
3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μυλοπόταμου
2,5 + 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου
1,3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σφακίων
3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Χανίων
32,7 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πλατανιά
9,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Κισσάμου
2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αποκορώνου
1,255 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
17,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης
15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στον ΒΟΑΚ.
Πηγή:ΕΡΤ (Ρεπορτάζ:Νόρα Μολυβιάτη, Ιάσων Ταβλάς), ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη-Διακοπές ρεύματος γύρω από το Σύνταγμα (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]