Προεκλογικό «κουκούλωμα»: Έκρυψαν τις αυξήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα

Τι κρύβεται πίσω από το φιάσκο του υπουργείου Υγείας με την αναβολή των ανακοινώσεων για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων – Δεν εκτίμησαν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά και δεν την συνέδεσαν με το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα που διανύει η χώρα 

Οι τεχνικές δυσκολίες που επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αναβολή της ανάρτησης του νέου δελτίου τιμών-και της σχετικής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο που προγραμματίστηκε και μετά ακυρώθηκε, όλα μέσα σε έξι ώρες- είναι υπαρκτές, μόνο που δεν περιορίζονται στο πεδίο των ιστοσελίδων. 

Είναι τεχνικές δυσκολίες που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως ξεκινούν από το… Μέγαρο Μαξίμου και φτάνουν ως την Αριστοτέλους και οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την αδυναμία επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης ενός μείζονος θέματος φαρμακευτικής πολιτικής που θα προκαλούσε και άλλη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες. Μια επιβάρυνση που είτε δεν την είχαν εκτιμήσει στις σωστές διαστάσεις της οι επικεφαλής της Αριστοτέλους, είτε δεν την είχαν συνδέσει με το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα που διανύει η χώρα. 

Το περίφημο δελτίο τιμών βρισκόταν στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας τους τελευταίους τρεις μηνες –ήταν η απόδειξη της διαβούλευσης και της συνεννόησης που υποστήριζε η ηγεαία πως ειχε επιτευχθεί με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας στο νέο τροπο τιμολόγηαης των φαρμάκων. Βεβαίως, ανεξάρτητα απο αυτο και τη συναίνεση του φαρμακευτικού κλάδου που ειχε επιτευχθεί, η πραγματικότητα θα ηταν δύσκολη για τους πολίτες καθώς, όπως όλοι είχαν παραδεχθεί, από τα περίπου 5.000 σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα, στα μισά θα γινόταν αύξηση τιμής. Οι αυξήσεις θα γίνονταν σε σκεύασματα αξίας 10 εως 50 ευρώ, είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, τον περασμένο Μάρτιο ενημερώνοντας συλλόγους ασθενών. 

Και με δεδομένο ότι ολα φαίνονταν να γίνονται συμφωνα με τη διαδικασία που είχε οριστεί, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) να καταρτίζει το σχέδιο που θα αναρτούσε και θα υπέβαλε στον υπουργό Υγείας, αυτό που αντιλαμβάνεται κάποιος εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, δηλαδή μετα τη χθεσινοβραδινή ακύρωση της ανάρτησης του δελτίου τιμών, είναι πως έγιναν βεβιασμένες και σπασμωδικές κινήσεις τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Αριστοτέλους προκειμένου να μην παρουσιαστεί τελικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. 

Σημειωτέον πως είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις της Αριστοτέλους ότι το δελτίο τιμών των φαρμάκων θα επέφερε εξοικονόμηση άνω των 100 εκατ. Ευρώ στο συστημα υγείας – βεβαίως περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δίδονταν… Μπορεί λοιπόν να υποτεθεί πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν από τη διαδικασία ανατιμολόγησης και το “πλεόνασμα” που σκόπευε να παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας να εξανεμίστηκε στη διαδρομή του υπολογισμού του νέου τρόπου τιμολόγησης. 

Ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος της ανατιμολόγησης σε συνδυασμό με τις προεκλογικές ανακοινώσεις που “μπορεί να απέχουν πολύ από την αλήθεια αλλά ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά” και στις οποίες πλειοδοτούν οι υπουργοί το τελευταίο διάστημα δεν άφηνε ουσιαστικά άλλο περιθώριο στο Μαξίμου από το βάλει στα συρτάρια το δελτίο τιμών της Αριστοτέλους και να επικαλεστεί τις τεχνικές δυσκολίες.

Πηγή protothema