Προγραμματικές Δηλώσεις: Αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

43

«Δονήσεις» σημειώθηκαν κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην πρώτη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο παρά την υποβόσκουσα ένταση, εκρήξεις δεν σημειώθηκαν.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα πνεύμα πολιτικού πολιτισμού που η Βουλή είχε πολύ καιρό να ζήσει, σηματοδοτώντας ότι η μετωπική σύγκρουση της μακράς προεκλογικής περιόδου -αλλά και νωρίτερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών- εκτονώθηκε με το άνοιγμα της κάλπης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν χρόνο να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα και έδειξαν συμφιλιωμένοι με τους νέους τους ρόλους. Αλλά και οι επικεφαλής των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και κυρίως τα «πρωτάκια», Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, απέδειξαν ότι η Βουλή μπορεί να ανακτήσει το κύρος της, ειδικά που πλέον οι Χρυσαυγίτες είναι εκτός του ναού της Δημοκρατίας.Τσίπρας: Πετάτε «λευκή πετσέτα» για τα πλεονάσματα
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος, όπως και το κόμμα του, δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν το μοντέλο αντιπολίτευσης που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με – όπως είπε – σκληρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή και καταστροφολογία. «Δεν θα ζητήσω εκλογές σε 5 μήνες, όπως κάνατε εσείς από τις αρχές του 2016», είπε χαρακτηριστικά.
Γεννηματά: Οι 6 αλήθειες σας κρύβουν ισάριθμα ψέματα
Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για τις προγραμματικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι «αόριστες και ατεκμηρίωτες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών» από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι χρησιμοποίησε την ίδια προεκλογική ρητορική, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή της παράταξης στην κλασική Δεξιά.
Κουτσούμπας: Με μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους θέλετε να κάνετε τη χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα
«Δεν περιμέναμε με αγωνία τις προγραμματικές σας, ούτε τις ανακοινώσεις της Κομισιόν…», ανάφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνοντας ότι είναι αυτονόητο ότι καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση από αυτές που έχει γνωρίσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια.
Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός τάζει περισσότερα από όσα είχε πει προεκλογικά
Σε υψηλούς τόνους και με έντονα στοιχεία λαϊκισμού, ο Κυριάκος Βελόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.

Βαρουφάκης: Ιδιότυπος μνημονιακός λαϊκισμός οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη
Έμφαση στην οικονομία έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.