Προβληματισμοί για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας – Ανησυχεί και η Ιαπωνία

37

[ad_1]

Η Κίνα ίσως να μην έχει πια συμφέρον να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, καθώς δεν βλέπει «ειλικρίνεια» εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μόνο επιθετικές κινήσεις.
Αυτό επισημαίνουν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου να εντείνει την πίεση προς την Κίνα αποκλείοντας από την αμερικανική αγορά τη Huawei.
Ενώ τα μέτρα σε βάρος της Huawei εφαρμόζονται ήδη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Κίνα για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες.
Η προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων ετέθη εν αμφιβόλω αφού οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εκατέρωθεν αύξηση δασμών.
Ο Τραμπ άμβλυνε τη ρητορική του για το εμπόριο την Τρίτη και επέμεινε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει. Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ σε ερώτηση για το εάν ο Τραμπ και ο Σι πρέπει να συναντηθούν για να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη, δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν έχει ενημέρωση αναφορικά με ενδεχόμενη επίσκεψη αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Κίνα.
Καθώς την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησαν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις πιέσεις αυξάνοντας τους δασμούς στο 25% από το 10% σε μια λίστα κινεζικών εισαγωγών αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.Η Κίνα ανταπάντησε με υψηλότερους δασμούς σε μια επικαιροποιημένη λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισεκ. δολαρίων.
Ανησυχεί ο Ιάπωνας υπ. Οικονομικών
Η διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο να αποκλείσει την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei και να την εμποδίσει να αποκτά αμερικανική τεχνολογία ενδέχεται να πλήξει επίσης ιαπωνικές εταιρείες και να φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο.
«Υπάρχουν ιαπωνικές εταιρείες που προμηθεύουν τη Huawei» και «οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αλληλένδετες με περίπλοκους τρόπους», εξήγησε ο Άσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Μέσω αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού ενδέχεται να υπάρξουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την Ιαπωνία», συμπλήρωσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε και επίσημα χθες Πέμπτη τη Huawei στη μαύρη λίστα και επέβαλε περιορισμούς που θα κάνουν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε συναλλαγή του κινεζικού κολοσσού με αμερικανικές εταιρείες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]