Προανήγγειλε μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού ο Νταμπίζας

[ad_1]

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον Παναθηναϊκό τοποθετήθηκε ο Νίκος Νταμπίζας, σε «μαραθώνια» συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (28/5) στο Κορωπί. Ο τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων» προχώρησε σε έναν απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, και ανέλυσε το πλάνο για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για την αγωνιστική μεταμόρφωση του «τριφυλλιού» (προς το χειρότερο) από το πρώτο μισό της σεζόν στο δεύτερο, ενώ τόνισε ότι οικονομικά προξένησε μεγάλη ζημιά η διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Για τα μεταγραφικά, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις γραμμές, επισημαίνοντας όμως ότι παράλληλα θα συνεχιστεί η επένδυση στις ακαδημίες, ενώ αναφέρθηκε και στις αποδεσμεύσεις που πρόκειται να γίνουν.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νταμπίζας είπε: «Σαν γενική τοποθέτηση, θεωρώ πως υπάρχουν δύο τάσεις, κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, κάποιοι μισογεμάτο, κάποιοι πιθανώς να το βλέπουν τελείως άδειο και κάποιοι αρκετά γεμάτο. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσοι το βλέπουν άδειο ή μισοάδειο, θεωρούσαν ξεκινώντας η χρονιά πως έβλεπαν υποβιβασμό της ομάδας. Οι υπόλοιποι ίσως να ήταν πιο αισιόδοξοι και ισορροπημένοι.
Στο πρώτο εξάμηνο είχαμε μια πάρα πολύ θετική παρουσία, αγωνιστικά και βαθμολογικά, γενικά με την αύρα που υπήρχε στα παιχνίδια και στις προπονήσεις, στις σχέσεις με τον κόσμο, στην αποδοχή που υπήρχε γενικότερα. Στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε μια διαφορετική εικόνα, με σαφώς διαφορετικές εμφανίσεις, διαφορετικά αποτελέσματα και μια αλλαγή σε όλο το πλάνο. Και στο αγωνιστικό, αλλά και στην αύρα που εξέπεμπε η ομάδα.
Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και εξηγήσεις. Στο πρώτο εξάμηνο ήμασταν πολύ αποτελεσματικοί, ήμασταν πολύ συμπαγείς και όλες οι λειτουργίες μας ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά όχι σε εξαιρετικό. Αυτό μας έδωσε και τα αποτελέσματα. Στον δεύτερο γύρο αυτό άλλαξε και μπήκαν πολλοί παράγοντες στο κάδρο. Χάσαμε την αποτελεσματικότητά μας, δεχόμασταν πολύ πιο εύκολα γκολ και κατά παράδοξο τρόπο βελτιωθήκαμε σε άλλους σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού. Η ομάδα ήταν βελτιωμένη σε αρκετούς τομείς, αλλά όχι στην αποτελεσματικότητα. Φτάναμε περισσότερες φορές και με καλύτερες προϋποθέσεις σε σημεία για να είμαστε αποτελεσματικοί, δεν είχαμε την ίδια αποτελεσματικότητα, ενώ και στο αμυντικό κομμάτι δεχόμασταν πολύ πιο εύκολα γκολ, ενώ και στις μονομαχίες και στη μετάβαση είχαμε καλύτερο βαθμό. Η διαδικασία που κάναμε εσωτερικά μας έχει δώσει τις απαντήσεις που θέλαμε.
Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο, σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς, ήταν ένα κύριο πλήγμα για να διαχειριστούμε την πίεση της επιτυχίας που είχαμε δημιουργήσει οι ίδιοι. Η ομάδα είχε μια συγκεκριμένη δυναμική, αλλά η διαχείριση του συναισθήματος δεν είχε την ανάλογη επιτυχία στο δεύτερο μισό. Κλείνοντας η σεζόν υπήρχε μια δυσαρέσκεια και ένα κακό κλίμα σε όλα τα επίπεδα, κάτι φυσιολογικό, αφού έτσι ήταν τα αποτελέσματα».
Σχετικά με το κάτα πόσον ο Παναθηναϊκός «αιφνιδίασε» τους αντιπάλους του στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο Νταμπίζας είπε: «Στο ξεκίνημα πολλά μέλη της ομάδας δεν τα ήξεραν οι αντίπαλοι και στη συνέχεια υπήρχε μια προσαρμογή στον τρόπο που αγωνιζόμαστε, ίσως γι΄ αυτό αντιμετωπίσαμε περισσότερες δυσκολίες. Παραγωγή φάσεων υπήρχε, αλλά δεν ήμασταν αποτελεσματικοί κι επειδή βρισκόμασταν πίσω στο σκορ κάποιες φορές, δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε με βάση και κάποια στοιχεία, όπως το νεαρό της ηλικίας κάποιων παικτών. Στην αρχή της χρονιάς, πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες που λέγανε ότι θυμίζουμε σχολείο, είχαμε πει με τον προπονητή πως δεν ψάχνουμε δικαιολογίες και δεν θέλουμε να κριθούμε ούτε με βάση αφαιρέσεις βαθμών ή απαγορεύσεις μεταγραφών. Όσα λέγονταν πως θα κινδυνέψουμε να πέσουμε, δεν μας άγγιζε στη λειτουργία μας. Υπήρχε βοήθεια και από τα αποτελέσματα άμεσα. Ήμασταν σίγουροι γι’ αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Ίσως να μην υπήρξε η κατάλληλη ισορροπία για το πώς θα διαχειριστούμε αυτά τα πράγματα στην πορεία της σεζόν.
Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ομάδα, τα ατομικά στοιχεία των παικτών και τον τρόπο που αγωνιζόμασταν. Από τα φιλικά δείξαμε ότι θέλαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής κι αυτό συνέβη στα περισσότερα ματς, εκτός ίσως από τα ματς εκτός έδρας με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, όπου αναλωθήκαμε ως επί το πλείστον σε αμυντική λειτουργία, κάτι που δεν μας χαρακτήριζε τόσο σαν ομάδα. Θεωρώ πως το plan b μπαίνει σε μια διαδικασία για να έχεις προνοήσει πριν έρθει το πρόβλημα. Όμως, εκεί μπαίνουν και άλλες παράμετροι, με θέματα ψυχολογίας, κάποια θέματα αθλητικής φύσεως και δεν μπορείς κάποια πράγματα να τα εφαρμόσεις. Προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποια πράγματα ως αντίδοτα στο πρόβλημα, αλλά στην πράξη φάνηκε ότι δεν μπορούν να αποδώσουν».
Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού τόνισε ότι η ομάδα παρουσίασε βελτίωση, με βάση τις συνθήκες που κλήθηκε να δουλέψει, και πρόσθεσε: «Σίγουρα όλοι θέλουμε το καλύτερο, αλλά για να φτάσεις εκεί υπάρχουν κάποια στάδια που πρέπει να περάσεις. Υπάρχουν λόγοι που είμαστε εδώ, δεν χρειάζεται να το ξαναλέμε, αλλά θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο οικονομικό σκέλος και να προχωρήσουμε τα βήματα που θέλουμε αγωνιστικά. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τα κριτήρια που κινηθήκαμε για το χτίσιμο της ομάδας. Δεν είναι δικαιολογία ή άλλοθι, είχαμε συγκεκριμένα κριτήρια: Έλληνες κάτω των 23 και έναν ξένο. Άρα, είχαμε συγκεκριμένη «δεξαμενή» παικτών, έπρεπε να διαλέξουμε από αυτούς για έναν χρόνο, αλλά και με βαθύτερο ορίζοντα. Εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα. Με βάση την αξιολόγηση του ρόστερ στην αρχή της σεζόν και τα δεδομένα που είχαμε, κινηθήκαμε για να φέρουμε σε πέρας αυτό που θέλαμε. Στην πορεία μπορείς να διδαχθείς. Αλλά αυτό που κάναμε είχε μία γενική λογική. Τώρα ξέρουμε που μπορούμε να βελτιωθούμε».
Κληθείς να βάλει ένα… πρόσημο στη χρονιά που ολοκληρώθηκε, ο Νταμπίζας απάντησε: «Το… επιτυχιόμετρο είναι σχετικό. Στο οικονομικό τα πήγαμε καλά, είχαμε συνέπεια. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι κάναμε βήματα προόδου, αλλά θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, να μην έχουμε αυτή τη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Αποτυχία για μας ήταν το Κύπελλο».
Για την αντίδραση του κόσμου προς το τέλος της χρονιάς, ανέφερε: «Όταν υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση, το αρνητικό συναίσθημα γιγαντώνεται. Το θέμα είναι πόσο μπορείς σαν ομάδα να δημιουργήσεις τα στεγανά για να απορροφήσεις τους κραδασμούς. Έγινε μια γενικότερη προσπάθεια. Ο καθένας μπορεί να το πάρει πολύ διαφορετικά, αλλά σίγουρα υπήρξε μια διαφοροποίηση στο κομμάτι της αποδοχής και της αύρας μετά το ματς με τη Λαμία. Υπήρξε εκεί ένα σημείο-κλειδί για το πώς θα μπορούσαμε να είμαστε 100% ενεργοί στο κομμάτι που κάναμε. Όσα έγιναν με τον Ολυμπιακό δεν βοήθησαν καθόλου. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την όποια επιτυχία και την όποια αποτυχία».
Για το κάτα πόσον έπρεπε να υπάρξει ενίσχυση τον Ιανουάριο, τόνισε: «Θεωρήσαμε ότι αυτό που υπάρχει αριθμητικά και ποιοτικά, ήταν επαρκές. Να διαφοροποιούσαμε τα χαρακτηριστικά του ρόστερ δεν χρειαζόταν. Είχαμε πρόσωπα. Για να πούμε ότι θα κάνουμε μία βελτιωτική κίνηση, πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο υπόβαθρο. Να φέρουμε έναν παίκτη που θα μας βοηθήσει. Με τους περιορισμούς που είχαμε, δεν το βρήκαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε τη βοήθεια που θέλουμε εσωτερικά. Αυτή η κεκτημένη ταχύτητα από τον πρώτο γύρο, το μέλημά μου ήταν να είμαστε όσο πιο συνειδητοποιημένοι γίνεται. Σκεφτόμασταν μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Η δική μου σκέψη ήταν στο Κύπελλο. Δεν σκεφτόμουν τόσο την κατάταξη, αλλά η μεγαλύτερη προοπτική ήταν το Κύπελλο».
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, ο Νταμπίζας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλουμε να έχουμε συνέχεια σε αυτό που αρχίσαμε πέρυσι. Να μην έχουμε τη στατικότητα του δεύτερο γύρου. Η ομάδα έχει αποκτήσει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές και δεν υπάρχουν οι βαθμολογικές κυρώσεις της περσινής σεζόν. Μπορούμε να κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις που θέλουμε, δεν έχουμε μείον βαθμούς και να τηρήσουμε το οικονομικό πλάνο που έχουμε. Θέλουμε να έχουμε μια βελτίωση στις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ μας τηρώντας το πλάνο μας. Προτεραιότητα έχει να ανανεώσουμε τους παίκτες που έχουμε κρίνει πως είναι μέρος του πλάνου μας. Και ταυτόχρονα να ενημερώσουμε τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν σε μας, με κριτήρια αγωνιστικά και οικονομικά. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Συνέπεια, σταθερότητα και ένας σεβασμός σε αυτούς που δουλεύουν εδώ μέσα».
Για το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς είπε: «Δεν ξέρω πώς μεταφέρονται κάποια πράγματα εξωτερικά. Εμείς δεν είπαμε για πέντε δύσκολους μήνες. Κάναμε μια κουβέντα εσωτερική που είχε να κάνει με τον οικονομικό εκτροχιασμό μετά το ματς με τον Ολυμπιακό. Με τις όποιες συνέπειες υπήρχαν μετά από αυτό, υπήρχαν τροποποιήσεις. Μιλάμε πάντα για οικονομική συνέπεια. Δεν με ενδιαφέρει να αυξηθεί το μπάτζετ, αλλά να υπάρξει συνέπεια και να σεβόμαστε τους αθλητές. Μετά να πάρουμε τις κανονικές αποφάσεις για τις ανανεώσεις ή τις αποδεσμεύσεις.
Εμείς χτίζουμε περισσότερα πράγματα. Είναι δική μου δουλειά να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε μία ομάδα που έχει προσδοκίες, μεγάλο DNA αλλά και μία πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε να σεβόμαστε όσους βρίσκονται εδώ και να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Με 1 εκατ. ευρώ δεν θα πέσει έξω το πλοίο. Ο στόχος είναι να υπάρξει συνέπεια, σταθερότητα. Θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα, παρά να υπάρξει μία αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν θα μας κάνει τη διαφορά. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει εξέλιξη και σταδιακή βελτίωση. Έχουμε μία διαδικασία για τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από πιθανές αποχωρήσεις.
Εμείς σεβαστήκαμε τα συμβόλαια. Αυτή τη στιγμή, εγώ έχω ειδοποιήσει τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν, οι παίκτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν μαζί μας. Περιμένουμε να μας σεβαστούν. Αν δεν βρεθεί λύση, δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Εμείς ψάχνουμε τους αντικαταστάτες τους. Μέσα στην ομάδα δεν θα βρεθούν. Σαφώς, θα σεβαστούμε το συμβόλαιό τους, αλλά δεν θα είναι στην ομάδα. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα οφέλη από τη διακοπή της συνεργασίας, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το μεταγραφικό μας πλάνο».
Στη συνέχεια, ο Νταμπίζας έκανε μία τοποθέτηση με… νόημα και αποδέκτη τον κόσμο των «πρασίνων»: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα το πέρυσι με το φέτος. Πέρυσι υπήρχε το άγνωστο, ο φόβος, ο τρόμος, οι περιορισμοί. Τουλάχιστον από αυτά τα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε, έχουμε βάλει τις βάσεις για το ποδοσφαιρικό κομμάτι, να δημιουργήσουμε μία εικόνα υγείας και ανταγωνιστικότητας. Έχουμε βάλει τις βάσεις και γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, αλλά αυτό είναι το ένα κομμάτι. Από τη θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να επηρεάσω το κομμάτι το εξωαγωνιστικό. Με ρωτούσαν για το 2013-2014 και είχαμε κοντινά νούμερα. Όμως, είχαμε διαφορετικά στεγανά. Αγωνιστικό τμήμα, διοίκηση, κόσμος ήμασταν ένα. Χάναμε στη Λεωφόρο από τον Πανθρακικό και ήμασταν ένα! Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, εγώ όμως δεν μπορώ να το επηρεάσω. Αλλά είναι πιο σημαντικό από το μπάτζετ ή τις μεταγραφές. Εξαρτάται από τον κόσμο. Αν την επόμενη χρονιά ξαναβγεί εκτός ελέγχου, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο…».
Όταν ρωτήθηκε να πει πιο συγκεκριμένα πόσο κόστισαν τα επεισόδια στο ματς με τον Ολυμπιακό, απάντησε: «Ένα μεγάλο κομμάτι των οικονομικών προβλημάτων έγιναν μετά το ματς με τον Ολυμπιακό γιατί ήταν κοντά η αδειοδότηση. Υπήρξε μία διαφοροποίηση στον αρχικό σχεδιασμό. Όταν συμβιβάζεσαι με πιστωτές, δεν ξέρεις την κατάληξη. Υπήρξε ένα πλήγμα που καλύφθηκε. Δεν θα πω πόσο κόστισαν οι τιμωρίες. Εμένα με ενδιαφέρει το αύριο. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Μας στοίχισε αυτή η διαδικασία μέχρι να ισορροπήσουμε. Το γεγονός ότι κάποιοι πιστωτές ζήτησαν περισσότερα χρήματα, ήταν μία πραγματικότητα. Νομίζω ότι μετά τον Ολυμπιακό, υπήρξαν κάποια πράγματα, αλλά δεν θέλω να πω ποσά. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες από πρόστιμα, από ρήτρες σε τηλεοπτικά, από απώλειες εσόδων. Αυτό που μας έβγαλε εκτός σχεδιασμού ήταν ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε ζωντανοί στο κυνήγι της πεντάδας. Ήταν κομβικό σημείο για την απογοήτευσή μας».
Αναφερόμενος σε πιθανές πωλήσεις παικτών, ο Νταμπίζας είπε μεταξύ άλλων: «Ιστορικά έχουμε αποδείξει πως πουλάει ο Παναθηναϊκός. Πρόσφατα υπήρξε πρόταση για τον Ινσούα και την απορρίψαμε. Υπήρξαν και άλλες προτάσεις που δεν έχουν βγει προς τα έξω και έχουν απορριφθεί. Αυτά δεν είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση. Όταν αποφασίσουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα είναι γιατί θα έχουμε συγκεκριμένο όφελος. Μπαίνουν πολλά πράγματα στην αξιολόγηση και δεν τα διαφημίζουμε. Έχουμε αρνηθεί προτάσεις και είναι καλό ο κόσμος να το γνωρίζει».
Για το μεταγραφικό σχεδιασμό, αλλά και τις ανανεώσεις συμβολαίων, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί σε ονόματα και εξήγησε: «Θέλουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας στην εκμετάλλευση των στατικών φάσεων με κάποια προσθήκη που θα μας βοηθήσει, αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούμε και εσωτερικά. Οι στατικές φάσεις, με βάση τον αριθμό των γκολ που πήραμε και λιγότερο αυτών που δεχτήκαμε, είναι ξεκάθαρο ότι χρήζουν βελτίωσης. Αν δείτε στατιστικά τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ σε αυτή την κατηγορία που πήρε τον τίτλο, είναι η καλύτερη απάντηση. Σε κάθε γραμμή θα χρειαστούμε προσθήκες. Δεν έχει να κάνει με την εμπειρία, όσο με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα. Η προσωπικότητα κακώς έχει ταυτιστεί με το ηλικιακό. Ένας παίκτης μικρός σε ηλικία μπορεί να δώσει πράγματα. Σε κάποιες θέσεις θα χρειαστούμε βελτίωση. Πέρα από τις προσθήκες, πρέπει να βελτιωθούμε εσωτερικά καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για να μιλήσουμε για το επιθετικό κομμάτι, όσους ψηλούς παίκτες και να έχεις, πρέπει η μπάλα να έρθει σωστά στην περιοχή. Είναι αλληλένδετα.
Δίνω μία γενική κατεύθυνση ότι θέλουμε βελτίωση, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αν δεν σας κάνουμε επίσημη ενημέρωση, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες. Έχουν γίνει πράγματα. Έχουμε αρχίσει μία διαδικασία με τα παιδιά που θέλουμε να κρατήσουμε, υπάρχει ανταποδοτικότητα στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Πολλοί έχουν άλλη άποψη, αλλά η κρίση μας είναι διαφορετική. Η ανανέωση μετά από δέκα παιχνίδια, δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχει λογική η πρόωρη επιβράβευση, κάνει κακό και στον παίκτη. Στο τέλος της σεζόν θα βάλουμε κάτω τα πράγματα και θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε μαζί. Τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα έχουν λογική και κατεύθυνση. Στο τέλος θα δούμε πώς θα κυλήσει αυτό. Ο καθένας έχει την άποψη του, η δική μας είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με τη διάρκεια».
Για το πώς θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κάνει ξανά πρωταθλητισμό, ο Νταμπίζας επισήμανε: «Το πώς κάνεις πρωταθλητισμό το βλέπεις με διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα, σε κάθε χώρα και κάθε κουλτούρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Την επιτυχία για να την αγοράσεις πρέπει να μπεις σε μία διαδικασία 3-4 περιπτώσεων όπου το χρήμα δεν έχει σημασία. Εκεί δεν ποντάρεις στο χρόνο. Ιστορικά στη χώρα μας αυτό δεν έχει συμβεί. Κανένας μεγαλομέτοχος σε ένα-δύο χρόνια, δεν επένδυσε τόσο μεγάλο ποσό και πήρε το πρωτάθλημα. Στη Σίτι ή στην Παρί Σεν Ζερμέν μπήκε ένα επιχειρηματικό γκρουπ και πήρε το πρωτάθλημα. Σε μας δεν συμβαίνει. Υπήρχαν υψηλοί προϋπολογισμοί, αλλά δεν πήραν τον τίτλο αμέσως. Ο κ. Σαββίδης είναι στον 7ο χρόνο του στον ΠΑΟΚ για να πάρει το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ δεν είχε χαμηλό προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν αγοράζεις την επιτυχία, τουλάχιστον στη δική μου πραγματικότητα.
Τα οικονομικά δεδομένα σε μας είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που θέλουμε τη συνέπεια. Όταν η ομάδα θα είναι συνεπής, θα υπάρχει αύξηση. Αλλά αυτό δεν ανατρέπει την πραγματικότητά μας. Μία διαφοροποίηση των δεδομένων πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία που θα σεβαστεί την πραγματικότητα. Με περισσότερα λεφτά μπορείς να βελτιώσεις πράγματα, αλλά δεν λύνεις όλα τα προβλήματά σου. Ο αριθμός των μεταγραφών θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί και απόλυτοι. Μπορεί στην πορεία να προκύψει μία εξαιρετική περίπτωση και να κρίνουμε ότι πρέπει να τη βάλουμε στον σχεδιασμό μας. Σίγουρα θα ενισχυθούμε σε κάθε γραμμή».
Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η επένδυση σε παίκτες από την Ακαδημία: «Είναι σημαντικό το κομμάτι των παικτών που έρχεται από την Ακαδημία. Είναι από τους βασικούς μας πυλώνες. Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να βελτιωθούμε με όποιο τρόπο γίνεται. Μπορούμε να κάνουμε έξυπνες κινήσεις που θα βοηθήσουν την ομάδα. Είναι σημαντικό πώς θα εκπαιδεύονται οι παίκτες στην Ακαδημία. Αυτά τα παιδιά υποστήριξαν την ένταξή τους, γιατί δεν μπήκαν ομαλά και δεν καταφέραμε να τους προφυλάξουμε. Αυτά τα παιδιά είχαν πάρει την εκπαίδευσή τους και ανταποκρίθηκαν φέτος. Εχουν δέσιμο μεταξύ τους όλα τα παιδιά, ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης. Αν το 50% του ρόστερ έρχεται από την Ακαδημία, θα είναι μία τεράστια επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη. Για το οικονομικό, για το κλίμα, για το δέσιμο της ομάδας. Υπάρχουν ερμηνείες για τη δουλειά της Ακαδημίας και το πώς κρίνεται πετυχημένη. Όταν ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης έπαιζαν στους μικρούς, οι ομάδες τερμάτιζαν χαμηλά στη βαθμολογία. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό για την Ακαδημία. Πρέπει να κοιτάμε την προοπτική, το πώς θα τους ετοιμάσουμε. Οχι το να είμαστε πρώτοι στις υποδομές, αλλά να δημιουργήσουμε παιδιά για την πρώτη ομάδα. Κι όταν θα ανοίξουν την πόρτα, να την ανοίξουν αποφασιστικά και να μπουν μέσα. Το γενικό και αόριστο «να έχουμε το DNA του νικητή», εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι».
Ο Νταμπίζας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πιθανότητα να «σβηστεί» η ποινή αποκλεισμού από την UEFA, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «… είναι μία λεπτή διαδικασία που δεν εξαρτάται από τη δική μας κίνηση. Είναι δύσκολο, γιατί θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν εγώ ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχω τον Παναθηναϊκό και του δίνω μία περίοδο χάριτος και μετά δεν την εφαρμόσει, δημιουργεί κακό προηγούμενο».
Επανερχόμενος στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, επισήμανε ότι «… αν ο «Α» ποδοσφαιριστής, μετά από μία παρουσία 2-3 χρόνων, μπορεί να πιάσει ένα «ταβάνι» οικονομικό που έχουμε κρίνει εμείς ως ανώτερη τιμή, τότε μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Θα ζυγίσουμε τα πάντα και θα πάρουμε την απόφαση. Αλλά, δεν θα ξεπουλήσουμε».
Για το πώς αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός θέματα διαιτησίας και θεσμών, είπε: «Εμείς λειτουργήσαμε από την αρχή με συγκεκριμένο ρόλο και αυτό μας κόστισε επικοινωνιακά. Όπως αντιμετωπίζουμε τους θεσμούς, τη διαιτησία, το πώς μπορούμε να πάρουμε ένα ματς. Είναι σημαντικές αξίες για εμάς. Δεν βρήκαμε δικαιολογίες παρότι μας κόστισαν βαθμούς. Είμαστε η μόνη ομάδα που δεν ασκούμε πίεση και δεν έχουμε διαμαρτυρηθεί δημόσια. Έχουμε προπονητές και παίκτες που σέβονται το άθλημα και δεν τραμπουκίζουν. Σεβόμαστε τους θεσμούς. Όχι μόνο στα εύκολα παιχνίδια, αλλά και στα δύσκολα. Μπορεί να είμαστε και οι… μακάκες της υπόθεσης, αλλά είμαστε ορίτζιναλ. Δεν είμαστε ιμιτασιόν και ηθικολόγοι. Δεν θα κερδίσουμε ματς που χάσαμε στο γήπεδο. Θα δημιουργήσουμε μία εικόνα που κάθε Παναθηναϊκός θα αισθάνεται διαφορετικός. Αλλά διαφορετικός με κόστος, όχι στη θεωρία. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι, για υπάρξει βιωσιμότητα στο πλάνο την επόμενη σεζόν, πρέπει να είμαστε όλοι κάτω από την ίδια σκέπη. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Όταν αυτά τα τρία κύρια κομμάτια είναι ενωμένα, ο Σύλλογος μπορεί να δείξει αυτά που πρεσβεύει. Αυτό το κύτταρο έχει αλλοιωθεί. Υπάρχει ένα μήνυμα κι ένα πλάνο που τρέχει για να φέρουμε το Σύλλογο εκεί που πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Ο Νίκος Νταμπίζας άφησε ανοιχτό το θέμα της έδρας του «τριφυλλιού» για τη νέα σεζόν και τέλος, σε ερώτηση για την συμμετοχή του Γιάννη Αλαφούζου, επισήμανε: «Δεν θα μιλήσω εξ ονόματος του μεγαλομετόχου. Υπάρχουν νούμερα και πράξεις. Ό,τι έχει συμβεί, έχει καταγραφεί. Αλλά τώρα ο κύριος εκφραστής του πλάνου που η ομάδα τρέχει και εγώ είμαι εδώ, είναι ο μεγαλομέτοχος. Ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά υπάρχει η πραγματικότητα και δεν μπορώ να τη διαφοροποιήσω. Εγώ σε ό,τι έχω ζητήσει υπάρχει συνέπεια και στήριξη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

[ad_2]