Πομπέο Μητσοτάκης: Στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

43

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η διήμερη παραμονή στην Κρήτη του Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα επισκεφθεί τη ναυτική κα αεροπορική βάση της Σούδας. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στα Χανιά στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μια μεγάλη πομπή παρέλαβε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τους ακόλουθούς του προκειμένου να μεταβούν στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και θα φιλοξενηθεί.

Τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη σύζυγό του Σούζαν υποδέχτηκαν στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στις αναρτήσεις του στο instagram, πως η υποδοχή στον Αμερικανό υπουργό είναι δείγμα της θερμής κρητικής φιλοξενίας.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάικ Πομπέο με τις συζύγους τους, φορώντας μάσκες για τον κορονοϊό, περπάτησαν στο πλακόστρωτο δρομάκι του κήπου, με τον πρωθυπουργό να ρωτά τους Αμερικανούς αν είναι η πρώτη τους φορά που επισκέπτονται την Κρήτη. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε πως για εκείνον είναι σίγουρα η πρώτη φορά στο νησί. Λίγο αργότερα, από έναν υπαίθριο χώρο του σπιτιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Μάικ Πομπέο τα Χανιά, ενώ του εξήγησε που βρίσκεται η Σούδα και η αμερικανική βάση.Το πρόγραμμα στην Κρήτη
Ο πρωθυπουργός, το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου 2020, μαζί με τον κ. Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Επίσης, την Τρίτη στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.