Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (video)

[ad_1]

Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, ζήτησε απο τη  Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, πρόταση που απέρριψε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔΑρνητική στάση κρατούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει οτι δεν θα κάνει καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση.

Τη συναίνεση της ΝΔ  για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν κορυφαίες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ζήτησε με επιστολή- πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου:
Επειδή θεωρώ  κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στον REAL FM είπε ότι «είναι ο νόμος Καστανίδη, ο οποίος προβλέπει ότι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει διάλυση της Βουλής, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».
Η αντίδραση της ΝΔ
Η ΝΔ δεν θα συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία τονίζει στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Καλογήρου ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος,  επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση: «Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».
Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη ΝΔ. «Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:
«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».
Μ. Καλογήρου: H ΝΔ επιθυμεί την Δικαιοσύνη υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης
«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου,σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα ο ίδιος στον πρόεδρο του κόμματος.
Η αρνητική απάντηση της ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.
Άλλες αντιδράσεις
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε λοιπόν Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή. Διότι σε κανένα ρεπορτάζ δεν έχει κανείς κάνει αναφορά στο τι προβλέπει η διαδικασία και πώς αυτή έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου».
Στο θέμα της επιλογής των προσώπων  για τη δικαιοσύνη, δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου επιχείρησαν να εμπλέξουν την προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως, άμεση ήταν η αντίδραση με πηγές του Προεδρικού Μεγάρου να ξεκαθαρίζουν ότι «δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε ότι «η δικομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει την θεσμική ακροβασία που επιχειρείται. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση».
«Το ΚΚΕ διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση  μεταξύ των δύο κομμάτων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η Ένωση Εισαγγελέων
Απαξιωτική για το κύρος της Δικαιοσύνης θεωρεί το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα της επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και καλεί εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και τους δημοσιογράφους  να σταματήσουν  να προσβάλουν τη δικαιοσύνη «προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει κάθε  επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων  που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας».
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]