Πολιτικές ανακατατάξεις στις τοπικές εκλογές σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία

[ad_1]

Ήττες υπέστησαν Τόρις και Εργατικοί στις τοπικές εκλογές σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία, ενώ ενισχυμένα βγήκαν τα μικρά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Προβάδισμα των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων και σημαντικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 109 από 248 τοπικά συμβούλια στην Αγγλία, για τα οποία διεξήχθησαν χθες εκλογές. Η καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 4/5.
Το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να χάνει μέχρι στιγμής πάνω από 433 έδρες, όπως και τον έλεγχο 15 συμβουλίων, ενώ το κόμμα των Εργατικών 81 έδρες και τρία συμβούλια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 έδρες και φαίνεται να έχουν τον έλεγχο σε οχτώ τοπικές αρχές, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 38 έδρες και δύο συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκλέγονται μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 85, ενώ το Ukip, που δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα συμβούλια, χάνει οχτώ έδρες.
Σε δηλώσεις τους, στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες απώλειες είναι το τίμημα για την στασιμότητα του Brexit. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δήλωσε σε συνέντευξη ότι το κόμμα του γνώριζε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «δύσκολες εκλογές» διότι οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit. «Είναι μία υπενθύμιση για όλους στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο, να ολοκληρώσουμε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες (στο δημοψήφισμα) και να επικεντρωθούμε σε αυτό».
Οι Εργατικοί φαίνεται να χάνουν το έλεγχο σε αρκετά συμβούλια που θεωρούνταν προπύργια του κόμματος, όπως για παράδειγμα στο Σάδερλαντ, όπου χάνουν 10 έδρες. Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τζον Μακντόνελ, σε μήνυμά του στο twitter, έγραψε ότι «το μέχρι στιγμής μήνυμα από τις τοπικές εκλογές είναι: ξεκαθαρίστε το Brexit. Το μήνυμα ελήφθη», αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου του Σάδερλαντ Γκράχαμ Μίλερ, οι Εργατικοί πληρώνουν το τίμημα για τη στάση τους στο δεύτερο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό στις εκλογικές αναμετρήσεις Τζον Κέρτις, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις περιοχές όπου είχαν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και όπου ιστορικά ήταν ισχυρά, ενώ αυτές οι εκλογές δίνουν ελπίδα στα μικρά κόμματα για τις ευρωεκλογές. «Ακόμη και χωρίς τον ανταγωνισμό από το κόμμα του Brexit και το κόμμα της Αλλαγής στην Βρετανία, ο εκλογικός έλεγχος των Συντηρητικών και των Εργατικών στους ψηφοφόρους φαίνεται πιο αδύναμος από ποτέ, στην μεταπολεμική βρετανική πολιτική» είπε.
Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν δύναμη στο συμβούλιο του Πέτερμποροου, που ήλεγχαν οριακά και το οποίο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην εκλογική περιφέρεια θα υπάρξει αναπληρωματική εκλογή (αρχές Ιουνίου) για αντικατάσταση της βουλευτή των Εργατικών, Φιόνα Ονασάνια, έπειτα από αίτημα των πολιτών, εξαιτίας της εμπλοκής της σε ποινικό αδίκημα.
Στην Βόρεια Ιρλανδία, συνολικά 819 υποψήφιοι διεκδίκησαν 462 έδρες στα 11 τοπικά συμβούλια, αλλά η καταμέτρηση θα διαρκέσει δύο μέρες. Πάντως, η πρώτη ένδειξη από τα 1.463 εκλογικά τμήματα ήταν η εμφανής συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.
Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν δημάρχους με απευθείας εκλογή σε έξι δήμους (Μπέντφορντ, Κόπλαντ, Λέστερ, Μάνσφιλντ, Μίντελσμπρο και Νορθ οφ Τάιν). Εκλογές δε διεξάγονται σε κανένα συμβούλιο της Σκοτίας, της Ουαλίας και του Λονδίνου, αλλά αυτό δεν ήταν μάλλον γνωστό στον βουλευτή των Συντηρητικών (για το Όξμπριτζ του Λονδίνου) και πρώην υπουργό Εξωτερικών, εν δυνάμει υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες ανέβασε ένα μήνυμα στο twitter, λέγοντας ότι ψήφισε στις τοπικές εκλογές, παρακινώντας και άλλους πολίτες να συμμετέχουν. Το μήνυμά του διαγράφηκε αμέσως μετά, μόλις ενημερώθηκε ότι δεν διεξάγονται εκλογές στο Λονδίνο, ωστόσο δέχθηκε επικριτικά ή κοροϊδευτικά μηνύματα από πολίτες.
Το κόμμα των Εργατικών θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων της Αγγλίας, παραδέχτηκε ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν μιλώντας από το Τράφορντ (της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ), όπου εκεί τουλάχιστον οι Εργατικοί κέρδισαν τον έλεγχο του συγκεκριμένου μητροπολιτικού συμβουλίου.
«Το ότι κερδίσαμε το συμβούλιο του Τράφορντ είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς» είπε ο Κόρμπιν και πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι είδαν τα τελευταία χρόνια τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι Εργατικοί και έδωσαν στους υποψήφιους συμβούλους του κόμματος ψήφο εμπιστοσύνης».
Στο μητροπολιτικό αυτό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Εργατικοί κέρδισαν 14 έδρες απ’ αυτές που διακυβεύονταν (έξι περισσότερες από την προηγούμενη αναμέτρηση) και οι Συντηρητικοί 4 (εννέα λιγότερες), ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δύο (δύο περισσότερες) και οι Πράσινοι μία (μία περισσότερη). Ετσι η σύνθεση του συμβουλίου πλέον διαμορφώνεται συνολικά σε 36 Εργατικούς, 20 Συντηρητικούς, 4 Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 3 Πράσινους.
Ο Κόρμπιν παραδέχτηκε επιπλέον ότι εκτός από τα τοπικά θέματα, ένας από τους παράγοντες για τις απώλειες είναι το Brexit, ωστόσο επανέλαβε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που προσπάθησε να γεφυρώσει τις δύο πλευρές. «Είμαστε το μόνο κόμμα που απευθύνεται στους πολίτες, άσχετα από το τι ψήφισαν το 2016, και που προσπαθεί να διασφαλίσει τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας σε αυτή τη χώρα» είπε.
Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ τόνισε ότι το κόμμα του είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών και ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στους Συντηρητικούς, αλλά αρνούνται επίσης να ανταμείψουν τους Εργατικούς, γιατί υπεκφεύγουν στο μεγάλο θέμα των ημερών: το Brexit.
Ο Κέιμπλ επισήμανε ακόμη το προβάδισμα του κόμματός του τόσο σε περιοχές που είναι προπύργια του Leave όσο και σε αυτά του Remain, στην επαρχία αλλά και στα αστικά κέντρα.
Το κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι είχε την καλύτερη εκλογική νύχτα από ποτέ, καθώς κερδίζει μέχρι στιγμής 42 νέες έδρες και εκπροσωπείται σε 16 νέα για το κόμμα συμβούλια. «Οι ψηφοφόροι βλέπουν ότι χρειαζόμαστε ένα νέο είδος πολιτικής που να αναγνωρίζει την μεγάλη ανάγκη να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την κοινωνική ανάγκη από την οποία υποφέρουν οι κοινότητες σε όλη τη χώρα. Θέλουν πολιτική με συνέχεια, αρχές και αξίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σχετικά με το Brexit υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο και ότι οι Πράσινοι ήταν ξεκάθαροι στην στάση τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]