Πλαστά πιστοποιητικά ο νέος “μπελάς” της Ε.Ε.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τουριστικής περιόδου πλησιάζει και η Κομισιόν χρειάζεται ένα σχέδιο καθώς οι τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. Η Επιτροπή ζητάει από τα κράτη-μέλη ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τη διεξαγωγή τεστ προ αναχώρησης, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιβολή καραντίνας μόνο ως ύστατη λύση. Ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκόλυνε τα ταξίδια και θα αποτελούσε εναλλακτική λύση έναντι των μοριακών τεστ και της επιβολής καραντίνας.

Απέναντι σ’ αυτή την ανάγκη οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο dark web προσφέρουν τη λύση των πλαστών πιστοποιητικών σε τιμές που κινούνται στα 100-150 δολάρια.

Οι ερευνητές της Check Point απευθύνθηκαν σε έναν από τους πωλητές του Darknet για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παράδοση, την τιμή και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών. Σε ερώτηση σχετικά με την απαραίτητη υπογραφή γιατρού στο πιστοποιητικό, ο πωλητής διαβεβαίωσε ότι το έχουν ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν συνάντησαν ποτέ κάποιο πρόβλημα. Οι ερευνητές και υποψήφιοι πελάτες έπρεπε μόνο να δώσουν τα ακριβή στοιχεία και τις ημερομηνίες που ήθελαν να αναγράφονται στο πιστοποιητικό και να πληρώσουν 200 δολάρια. “Δεν χρειάζεται να ανησυχείς… Είναι η δουλειά μας… Το έχουμε ξανακάνει και όλα πήγαν καλά”, ανέφερε ο έμπορος του dark web.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα προς πώληση πλαστά αρνητικά τεστ COVID-19. Για να τα προμοτάρουν πολλοί αναφέρουν: “Έχουμε αρνητικά τεστ COVID-19, για ταξιδιώτες στο εξωτερικό, για μια νέα δουλειά κ.λπ. Όλα γίνονται μέσα σε 24 ώρες”. Οι έμποροι υπόσχονται “υψηλή ποιότητα” ενώ για να νικήσουν τον ανταγωνισμό έχουν και προσφορές: “Αγοράστε 2 αρνητικά τεστ και κερδίστε ένα 3ο δωρεάν!”.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου πολλές αστυνομικές Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην ανεβάζουν εικόνες από κάρτες εμβολίων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα κλοπής ή το να γίνουν στόχος ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Στις αρχές Ιανουαρίου είχε σταλεί και στην ΕΛΑΣ έγγραφο της Ιντερπόλ για ηλεκτρονικές αγγελίες ψεύτικων καρτών εμβολιασμού και πώληση εμβολίων για τον Covid-19 στο dark web. Η διεθνής υπηρεσία συνιστά στις αρμόδιες Αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για να αντιμετωπίσουν την απειλή.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης