Στη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης στη χώρα μας του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1 -που τώρα ονομάζεται Adrian Darya 1, προχώρησε, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και διευκρίνισε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 και ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή 25 Αυγούστου.

Το πλοίο, ενώ παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» και πηγαίνει προς την Καλαμάτα.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό Sputnik αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το τάνκερ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Λυπηρό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να αποπλεύσει