Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το Ισραήλ εξετάζει κατάργηση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, είναι πιθανό να εισηγηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό [σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού], το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί, μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz.Πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άσκοπο, δεδομένου του σημερινού υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορονοϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι προειδοποίησαν μάλιστα ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για άλλη μια εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου.Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι η παράταση αποσκοπούσε κυρίως στο να δοθεί χρόνος στο υπουργείο να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση του αριθμού των χώρων όπου απαιτείται. Το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδαΗ πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο άσχετο, μεταδίδει η Haaretz.

Χαμηλή η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης;
Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.