Περού: H χώρα που ο ‘Ελληνας μπορεί να ζήσει τον μύθο του (audio)

[ad_1]

Στο Περού που βρίσκεται στην περιοχή των ‘Ανδεων στη Νότιο Αμερική και είναι γνωστό παγκοσμίως ως το κέντρο πολιτισμού των ‘Ινκας ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Εκεί μιλήσαμε με τον Γιώργο Στρατούρη που έφυγε απο την Ελλάδα πριν 8 χρόνια, πουλώντας τα πάντα και εγκαταλείποντας την δουλειά του σε ένα βουλκανιζατέρ στα Μέγαρα για να πάει στο Περού και να αλλάξει επάγγελμα με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον πλέον προβεβλημένο οίκο ανδρικού ρούχου στη χώρα.

Το Περού έχει έκταση 10 φορές μεγαλύτερη απο την Ελλάδα με 1,285 εκ. τετρ. χιλιόμετρα και τρείς φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, δηλαδή κάπου 32,5 εκ. άτομα. Το Περού, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 1821, έχει κατά κεφαλή εισόδημα 7,000 δολάρια και πληθωρισμό 2,4%. Το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 7%. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ περίπου και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φθάνει το 3% του ΑΕΠ.
Η χώρα εξάγει χαλκό, χρυσό, ασήμι, ψευδάργυρο , φυσικό αέριο, σπαράγγια, χημικά και άλλα ενώ εισάγει ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα, φάρμακα, τηλεφωνικό εξοπλισμό κ.τ.λ.
Γιώργος Στρατούρης
Από 17 ετών μέχρι τα 42 του, ο Γιώργος Στρατούρης δούλευε σε βουλκανιζατέρ στα Μέγαρα. Μετά από δυο ταξίδια στο Μεξικό και στο Περού, το 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα πούλησε τα πάντα, πχ.. αυτοκίνητο, και πήγε για εγκατάσταση στο Περού.
«Ηθελα να αλλάξω την ζωή μου γιατί είχε φτάσει σε τέλμα,» τόνισε.
To 2013, ο ίδιος βρήκε δουλειά σε μια αποθήκη ηλεκτρονικών υπολογιστών με βίζα εργασίας και ένα χρόνο αργότερα σε μια μπουτίκ που πουλούσε παλιά ρούχα. Οπως αναφέρει, ο κ. Στρατούρης ήταν πολύ χαρούμενος πουλώντας ρούχα και φτιάχνοντας βιτρίνες προς 320 ευρώ τον μήνα περίπου σε τοπικό νόμισμα. Για να συμπληρώσει το μισθό του έφτιαχνε μαντήλια.
Μια μέρα αγόρασε 3 μέτρα ύφασμα αντί 5 ευρώ περίπου, έκανε ένα σχέδιο και έφτιαξε το πρώτο κοστούμι σε βαθύ πράσινο για τον ίδιο. Οι συνάδελφοί του στην μπουτίκ εντυπωσιάστηκαν όταν τον είδαν. Στον χρόνο πάνω δήλωσε παραίτηση και έφτιαχνε κουστούμια, πουκάμισα και μαντήλια. Η δουλειά του πήρε φωτιά όταν έφτιαξε κουστούμια για ένα γάμο και τα είδε ο οργανωτής της εκδήλωσης. Οι παραγγελίες άρχισαν να αυξάνονται και το 2015 ξεκίνησε να φτιάχνει επίσης παπούτσια και γραβάτες, έχοντας πλέον εργαστήριο.
Τα ρούχα και τα λοιπά προϊόντα μέχρι ασημένια μανικετόκουμπα που φέρουν την υπογραφή Στρατούρη είναι πλέον πολύ δημοφιλή στο Περού. Ο ίδιος αναφέρει πως έχει πελάτες απο 7 έως 85 ετών αλλά οι περισσότερο είναι μεταξύ 35 και 45 ετών.
Οσον αφορά τα κοστούμια με την υπογραφή Γιώργου Στρατούρη πωλούνται απο 700 έως 1100 ευρώ και τα χειροποίητα παπούτσια 200 ευρώ περίπου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος δεν κρύβει πως θέλει να επεκταθεί σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Γαβριήλ ΡεμούνδοςΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]