Περιμένουν να «μιλήσουν» τα μαύρα κουτιά (video)

23

[ad_1]

Ανασύρθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών και αναμένεται να φωτίσουν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, που οδήγησε στο θάνατο και τους 157 επιβαίνοντες. Η πτώση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ενός αεροπλάνου τέτοιου τύπου εγείρει σοβαρά ερωτήματα, και ήδη Κίνα και Αιθιοπία ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 που διαθέτουν. Ραντεβού με την τύχη του είχε ένας Έλληνας, ο Αντώνης Μαυρόπουλος, που δεν πρόλαβε τη μοιραία πτήση για μόλις δύο λεπτά. Για τα σενάρια που οδήγησαν στη μοιραία πτώση μίλησε στην ΕΡΤ ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός διερευνητής δυστυχημάτων.

Τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines βρέθηκαν και οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με τους 157 νεκρούς έχουν ήδη ξεκινήσει.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν φωτιά πριν πέσει το αεροσκάφος και περιγράφουν τις πρώτες στιγμές μετά την πτώση.
Είναι το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε τέσσερις μήνες για το συγκεκριμένο τύπο της Boeing, τα 737 Max 8. Για προληπτικούς λόγους, η Αιθιοπία αλλά και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδονησία, απέσυραν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ δείχνουν πάντως να τηρούν στάση αναμονής.
Το 737 MAX 8 είναι το νεότερο της εταιρείας, με νέα τεχνολογικά συστήματα και για κάποιους ερευνητές ίσως είναι αυτός ο λόγος της συντριβής.
Τα σενάρια ενισχύονται λόγω και της τραγωδίας του Οκτωβρίου στην Ινδονησία. Μια φωτιά, μια έκρηξη, ή ίσως ακόμη και κάποιο ανθρώπινο λάθος εξετάζονται ως ενδεχόμενα, με ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε μόλις έξι λεπτά από τη στιγμή που απογειώθηκε.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, πάνω από 300 Boeing 737 ΜΑΧ 8 χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες, ενώ από το 2017 έχουν γίνει τουλάχιστον 5.000 παραγγελίες στην εταιρία.
Μια μέρα μετά την τραγωδία βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν στο δυστύχημα. Ραντεβού με την τύχη του είχε ο Αντώνης Μαυρόπουλος.

Για τα σενάρια που οδήγησαν στη μοιραία πτώση μίλησε στην ΕΡΤ ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός διερευνητής δυστυχημάτων.

Σχετική είδηση: Ethiopian Airlines: Βρέθηκαν τα «μαύρα κουτιά» – Έχασε την πτήση και σώθηκε (video)
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Κάλλη ΛέκκαΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]