Παραμένει στην ηγεσία των 5 Αστέρων ο Λουίτζι Ντι Μάιο – Διαλλακτικός ο Όρμπαν (video)

[ad_1]

Ανατροπές στο ακροδεξιό μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει ο Σαλβίνι, μετά και την ενίσχυση της Λέγκας του Βορρά στις ευρωεκλογές, μπορεί να επιφέρουν οι εξελίξεις στην Ουγγαρία. Ο Ορμπαν ανοίγει και πάλι διαύλους με το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα καθώς αναστέλλει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος που τον είχε φέρει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ήττα στις ευρωεκλογές δεν είχε συνέπειες για την παραμονή του Λουίτζι Ντι Μάιο στην ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων. Αυτό προέκυψε με συντριπτική πλειοψηφία σε ψηφοφορία που ενέκρινε την παραμονή του Λουίτζι Ντι Μάιο στην ηγεσία του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του νέου δικαστικού συστήματος που είχε αποφασίσει η κυβέρνησή του και βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη…
Ο συνεργάτης του Βίκτορ Όρμπαν, απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Φιντέζ που βγήκε ισχυρό μετά τις ευρωεκλογές λαμβάνοντας 52%, με την ομάδα του Ματέο Σαλβίνι. Η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ανασταλεί κάτι που ίσως αλλάξει μετά από αυτή την απόφαση.
Η Λέγκα πάντως περιμένει και την οριστική απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ που συζητά την ένταξή του στην ευρω-ομάδα του Σαλβίνι, ο οποίος πάντως έχει σίγουρα στραμμένο το βλέμμα και στο εσωτερικό. Η εφημερίδα Λα Στάμπα μιλά για εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο, αν και ο Ματέο Σαλβίνι το αρνείται.
Ένα ακόμη πλήγμα η απόφαση δικαστηρίου της Γένοβας να καταδικάσει σε φυλάκιση 5 ετών τον υφυπουργό Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ο ίδιος που ανήκει στη Λέγκα παραιτήθηκε.
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τους Καταλανούς αποσχιστές που εξελέγησαν την Κυριακή. Το Ευρωκοινοβούλιο απαγόρευσε την είσοδο στον Κάρλες Πουιτζντεμόν και στον Τόνι Κομίν όταν εκείνοι πήγαν να παραλάβουν τις προσωρινές διαπιστεύσεις τους. Η εκλογή τους δεν έχει επικυρωθεί από την ισπανική κυβέρνηση καθώς για να γίνει αυτό πρέπει οι ίδιοι να παρουσιαστούν πρώτα στη Μαδρίτη, ύστερα από απόφαση των τριών κομμάτων της χώρας. Οι δύο Καταλανοί πολιτικοί όμως είναι φυγόδικοι και θα συλληφθούν σε περίπτωση που μπουν στην Ισπανία.
Δημοφιλής ο Ντι Μάιο για την ηγεσία 
Η ήττα στις ευρωεκλογές δεν είχε συνέπειες για την παραμονή του Λουίτζι Ντι Μάιο στην ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων. Αυτό προέκυψε με συντριπτική πλειοψηφία σε ψηφοφορία που ενέκρινε την παραμονή του Λουίτζι Ντι Μάιο στην ηγεσία του.
Συγκεκριμένα, από τα 56.127 μέλη του Κινήματος που ψήφισαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του κόμματος, την αποκαλούμενη Rousseau, το 80% εξέφρασε τη στήριξή του στον Ντι Μάιο, όπως ανακοινώθηκε μέσω του μπλογκ του.
Ο 32χρονος Ντι Μάιο ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών του κόμματος αφού στις ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό μόνο 17%, το μισό από εκείνο του κυβερνητικού εταίρου του, της Λέγκας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]